Să trăim ca-n Europa!

Cu suport britanic la Chișinău va fi desfășurat un proiect de consultanță anticorupție

Cu suport britanic la Chișinău va fi desfășurat un proiect de consultanță anticorupție

12/05/2021
|
0 Comments
|

Președinția Republicii Moldova va fi beneficiarul unui proiect de consultanță anticorupție, finanțat de guvernul britanic. Despre acest lucru a anunțat șefa statului, Maia Sandu, după întrevederea cu Wendy Morton, ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană.

„Salut decizia guvernului britanic de a sprijini un proiect de consultanță anticorupție pe lângă președinție. Experții contractați în cadrul acestui proiect vor oferi asistență tehnică pentru realizarea mandatului meu în domeniul anticorupție și reforma justiției. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare a țării noastre vom continua lupta cu fenomenul corupției și vom construi o justiție corectă și independentă”, a spus Maia Sandu.

Banii confiscați de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, vor fi redirecționați către Agenția Națională de Asistență Socială din Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu, după întrevederea cu Wendy Morton, ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană.

„Am convenit asupra modalității de întoarcere a fondurilor recuperate de la Luca Filat în beneficiul cetățenilor. Instanțele de judecată din Londra au dispus întoarcerea în Moldova a sumei confiscate de 458 de mii de lire sterline de la Luca Filat. În curând, acești bani, echivalentul a aproape 11,5 milioane de lei vor ajunge să fie folosiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe”, a spus Maia Sandu.

„Am decis împreună ca resursele financiare confiscate de la Luca Filat să fie redirecționate către Agenția Națională de Asistență Socială din Moldova pentru finanțarea serviciului social de asistent personal pentru persoanele cu dizabilități severe”, a mai precizat Maia Sandu.

Amintim că la sfârșitul lunii februarie 2021 a devenit cunoscut faptul că Marea Britanie urmează să transfere către Republica Moldova aproape jumătate de milion de lire sterline, bani reținuți de pe conturile fiului lui Vlad Filat.

Și Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Wendy Morton, ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană. Demnitarii au convenit să aprofundeze relațiile politice și cele economice. 

Oficialii au salutat aplicarea provizorie a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare semnat între Republica Moldova și Regatul Unit în decembrie 2020 și au evidențiat importanța dinamizării schimburilor comerciale și economice moldo-britanice, în pofida crizei pandemice. În acest context, diplomații au notat caracterul constructiv al primei runde a Dialogului Strategic, desfășurat între ministerele de externe de la Chișinău și Londra în format online în aprilie curent.

Oficialii au trecut în revistă și noile linii directorii ale relației moldo-britanice, în conformitate cu prevederile Acordului, care reconfirmă caracterul privilegiat al relației bilaterale precum și au convenit aprofundarea dialogului politic la nivel înalt, prin efectuarea în timpul apropiat a unor vizite.

Un subiect important al discuțiilor a vizat stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean. Ministrul de stat britanic a reiterat sprijinul ferm al Londrei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Premierul interimar Aureliu Ciocoi, a punctat eforturile privind identificarea unei soluții politice cuprinzătoare și durabile pentru conflictul transnistrean.

De asemenea, șefii ambelor delegații au efectuat un schimb de opinii pe marginea situației social-politice actuale din Republica Moldova, cu accent pe alegerile parlamentare anticipate din vara anului curent. Aureliu Ciocoi a informat interlocutorul britanic despre intenția Executivului de a identifica finanțarea necesară pentru buna desfășurare a scrutinului conform standardelor internaționale

Oficialul britanic desfășoară o vizită de lucru la Chișinău în perioada 11 – 13 mai.

 

SURSA:newsmaker.md