Să trăim ca-n Europa!

VoteWatch Europe: Grupul PPE, cel mai influent grup politic din Parlamentul European în domeniul politicilor economice

VoteWatch Europe: Grupul PPE, cel mai influent grup politic din Parlamentul European în domeniul politicilor economice

27/07/2020
|
0 Comments
|

Grupul Partidului Popular European este cel mai influent grup politic din Parlamentul European în domeniul politicilor economice, potrivit unui index realizat de think tank-ul european VoteWatch Europe.

Potrivit indexului publicat pe pagina VoteWatch Europe, Grupul PPE a obținut 28,9 puncte, urmat de Grupul Renew Europe, care a obținut 27,3 puncte, locul trei fiind ocupat de Grupul S&D (25,6 puncte).

”Acest lucru confirmă constatările anterioare privind echilibrul de putere în cadrul Parlamentului European: înclinarea spre stânga a actualului Parlament European nu este întâlnită și în cadrul chestiunilor economice și bugetare, unde coalițiile de centru-dreapta continuă să fie prevalente. Drept urmare, centru stânga și extrema stângă au o performanță mai redusă în comparație cu evaluările precedente, în contextul în care aceste forțe preferă să <<investească>> capitalul lor politic în politici în care implicarea lor are mai multe șanse de succes”, informează VoteWatch Europe.

Amintim că alegerile europarlamentare au avut loc în perioada 23-26 mai 2019, la 40 de ani distanță de primele alegeri europene desfășurate, în 1979.

În urma scrutinului european de anul trecut, Grupul PPE din Parlamentul European a revendicat 182 de locuri din cele 751 existente la acel moment. 

Doar că plecarea europarlamentarilor britanici ca urmare a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 a determinat o schimbare a configurației Parlamentului European, care a devenit mai suplu, numărul membrilor săi scăzând cu 73 de locuri.

Astfel, după retragerea Regatului Unit din UE, Parlamentul European s-a restrâns de la 751 la 705, lăsând loc pentru posibile noi state membre.

Doar 27 din cele 73 de locuri vacantate în urma Brexitului au fost redistribuite, restul de 46 fiind rezervate pentru noile state membre care vor adera la Uniunea Europeană.

Astfel, cel mai mare câștigător al acestui ”divorț”, care a avut loc după aproape jumătate de secol, a fost Grupul Partidului Popular European (PPE).

Conservatorii britanici s-au desprins de PPE în urmă cu zece ani, în mai 2009, pentru a înființa un grup separat, și anume Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), alături de formațiunea cehă ODS și Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia.

Prin urmare, dreapta pro-europeană nu a pierdut niciun loc. Din contră, aceasta a recuperat cinci locuri în urma redistribuirii, ajungând la 187 de mandate, reconfirmându-și astfel poziția de formațiune indispensabilă pentru formarea unei majorități.

Cu 14 membri, delegația română din grupul PPE este a treia cea mai mare delegație națională, după Germania și Polonia, din cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Aceasta este formată din 10 membri ai Partidului Național Liberal (PNL), 2 membri ai Partidului Mișcarea Populară (PMP) și 2 membri ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR).

Membrii PNL din delegația română din Grupul PPE

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan este liderul delegației române din Grupul PPEAcesta este membru al Comisiei LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne), al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE – Republica Moldova și al Delegației interparlamentare pentru relațiile cu SUA. Recent, acesta a fost numit membru în Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, fiind singurul eurodeputat român care este membru al acestei comisii.

Mircea Hava a fost primar al municipiului Alba Iulia, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. În Parlamentul European, acesta deține funcția de vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Canada (D-CA), este membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) și membru supleant al Comisiei pentru bugete (BUDG) și Delegației la Comisia Parlamentară mixtă UE-Chile (D-CL).

Siegfried Mureșan este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European și activează ca membru în Comisia BUDG (pentru bugete), calitate din care în anul 2017 a fost negociator-șef al PE pentru bugetul UE pentru anul 2018. De asemenea, acesta este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON), dar și în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA). În același timp, Siegfried Mureșan este președintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (D-MD) din Parlamentul European.

Vasile Blaga a ocupat mai multe funcții politice înainte de a prelua mandatul de eurodeputat, între care cea de ministru al Administrației și Internelor, cea de ministru al Dezvoltării Regionale și Locuinței. Odată cu preluarea mandatului de europarlamentar, acesta a devenit membru al următoarelor comisii din Parlamentul European: Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) (DASE), Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE (DACP).

Daniel Buda este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, și este membru plin sau supleant în următoarele comisii: Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), Delegația pentru relațiile cu Mercosur (DMER), Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană (DLAT), Comisia pentru dezvoltare regională (REGI). Comisia pentru afaceri juridice (JURI). 

Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016. Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE. În prezent, acesta este vicepreședinte al Comisiei mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European și membru plin sau supleant în următoarele comisii: Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile (D-CL), Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană (DLAT). Recent, acesta a fost numit membru, din partea Grupului PPE, în noua Comisie de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

Gheorghe Falcă a fost primar al municipiului Arad din anul 2004. După preluarea mandatului de europarlamentar, acesta a devenit membru plin sau supleant în următoarele comisii din Parlamentul European: Comisia pentru transport și turism (TRAN), Comisia pentru petiții (PETI), Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE (DACP), Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia (D-RS), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE).

Cristian Bușoi este membru al Parlamentului European încă din 2007. Acesta este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, deținând calitatea de membru plin sau supleant în cadrul următoarelor comisii: Conferința președinților de comisie (CPCO), Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) (DASE), Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON), Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabă (DARP).

Marian-Jean Marinescu este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Acesta deține calitatea de membru plin sau supleant al următoarelor comisii: Comisia pentru transport și turism (TRAN), Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE (DACP), Comisia pentru control bugetar (CONT), Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) (DASE).

Vlad Nistor a preluat mandatul de eurodeputat după ce europarlamentarul Adina Vălean a devenit comisar al Transporturilor. Acesta este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București, fiind decan al acestei facultăți între 2004 și 2012.  Totodată, Vlad Nistor a fost director general al Institutului Diplomatic Român. După ce a devenit europarlamentar, acestuia i-a revenit calitatea de membru plin sau supleant în următoarele comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe (AFET), Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (D-MD), Delegația pentru relațiile cu India (D-IN), Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA), Comisia pentru comerț internațional (INTA), Subcomisia pentru drepturile omului (DROI), Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US).

La nivelul membrilor PMP din delegația română, fostul președinte al României Traian Băsescu este vicepreședinte al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Ucraina. Totodată, acesta este membru al Comisiei pentru afaceri externe (AFET), al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE) și Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA) din Parlamentului European.

În ce-l privește pe eurodeputatul Eugen Tomac (PMP), acesta acesta activează ca membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI), al Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest (Parteneriatul estic) din care fac parte: Armenia, Azerbaidjan, Belarus (suspendată), Georgia, Republica Moldova și Ucraina (DEPA), dar și al Comisiei parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA)

Cât privește membrii UDMR din delegația românăLorant Vincze este membru plin sau supleant în următoarele comisii din Parlamentul European: Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO), Comisia pentru petiții (PETI), Delegația pentru relațiile cu India (D-IN).

În cele din urmă, eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler deține funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional (INTA), fiind membru plin sau supleant în comisiile: Delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză (D-CN), Comisia pentru cultură și educație (CULT), Delegația pentru relațiile cu Australia și Noua Zeelandă (DANZ).

Sursa: caleaeuropeana.ro