Să trăim ca-n Europa!

Vot în PE: 5 miliarde de euro din Planul Juncker, dedicate eficienței energetice

Vot în PE: 5 miliarde de euro din Planul Juncker, dedicate eficienței energetice

15/04/2015
|
0 Comments
|

Parlamentul European a aprobat un amendament prin care 5 miliarde de euro din Planul Juncker vor fi dedicate special proiectelor de eficiență energetică și vor forma un fond special pe acest domeniu.
Votul de marți, 14 aprilie, reprezintă o victorie a socialiștilor, Kathleen Van Brempt, liderul eurodeputaților din Comisia ITRE (Industria, Cercetare și Energie) pentru raportul asupra Fondului European de Investiții Strategice (fond care va pune în practică planul de investiții de 315 miliarde euro al Comisiei Europene – Planul Juncker).
Van Brempt va trebui, acum, să înceapă negocierile pe acest subiect cu Consiliul de Miniștri.
Propunerile pentru a constitui un fond dedicat, din Planul Juncker, pentru energie, nu aveau teoretic șanse de izbândă, potrivit EurActiv.com, dat fiind că Partidul Popularilor Europeni (PPE) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) nu susțineau această idee.
La finalul lunii Martie, Germania și Franța au solicitat printr-o declarație comună un sub-fond din viitorul Fond European de Investiții Strategice, dedicat eficienței energetice.
Vice-președintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil de implementarea Planului Juncker a declarat în luna martie pentru EurActiv,com că sectorul privat ar trebui să fie cel care determină ce proiecte primesc finanțare, mai degrabă decât anumite sub-fonduri dedicate.
Ieri, Vice-președintele Băncii Europene de Investiții, Jonathan Taylor a declarat pentru EurActiv.com că instituția nu are o poziție oficială legată de crearea acestor sub-fonduri. Dar, în general, este de dorit să existe cât mai multă flexibilitate posibilă, să nu existe constrângere pe anumite domenii pentru a se evita să lipsească proiectele de calitate.
Sursa: http://www.euractiv.ro/energie/Vot-in-PE-5-miliarde-de-euro-din-Planul-Juncker-dedicate-eficientei-energetice-432