Să trăim ca-n Europa!

Vladimir Putin: Rusia ar vrea să examineze relația comercială în format trilateral cu Chișinău și Bruxelles

Vladimir Putin: Rusia ar vrea să examineze relația comercială în format trilateral cu Chișinău și Bruxelles

17/01/2017
|
0 Comments
|

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui moldovean Igor Dodon că Rusia și-ar redeschide piața pentru produsele moldovene, dar Acordul de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană prezintă pentru ea „anumite riscuri”. Rusia ar vrea să examineze relația comercială în format trilateral cu Chișină și Bruxelles, a spus Putin la o conferință de presă comună cu de Dodon. Aflat în prima sa vizită ca președinte la Moscova, acesta și-a reluat criticile la adresa Acordului cu Uniunea Europeană, pe care și le atenuase în recenta campanie electorală. Ștefan Grigoriță prezintă în rezumat declarațiilor celor doi președinți.

La conferința de presă care a urmat întâlnirii cu Igor Dodon, Vladimir Putin și-a reluat vechea propunere ca Republica Moldova să-și renegocieze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dacă vrea să revină plenar pe piața rusă, iar la aceste negocieri să participe și Moscova:

„Trebuie să reieșim din realitățile politicii interne ale Moldovei. Noi știm competițiile guvernului Republicii Moldova, știm competițiile președintelui. Unele din competențe nu aparțin președintelui conform cadrului legal. Noi o să colaborăm și cu guvernul, și cu președintele. Suntem gata de asta. Foarte multe vor depinde de felul în care Moldova va aborda relațiile cu Uniunea Europeană, mă refer aici la acordul de asociere. Pentru noi sunt anumite riscuri. No idestul de deschis am argumentat asta iar partenerii din CSI și din UE au înțeles. Sunt multe de discutat aici în format trilateral, dacă acest lucru le convine prietenilor noștri din UE și celor din Moldova”

Igor Dodon a sugerat că va aborda propunerea lui Putin la convorbiri cu oficialii europeni, pe care le va purta luna viitoare la Bruxelles:

„Deschiderea deplină a pieței, desigur, trebuie privită în cadrul celorlalte acorduri semnate de Moldova cu alte părți. La începutul lunii februarie voi fi la Bruxelles. Desigur despre asta o să vorbim și cu partenerii din UE. Au trecut doi ani, să vedem cifrele. Deocamdată rezultate nu-s, așa că hai să vedem ce facem mai departe”

În campania electorală, Igor Dodon își temperase criticile față de Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, spunând Televiziunii Române într-un interviu că vede în acord acordul „este o șansă pentru reforme” acasă. Dar, marți la Moscova, a spus că ar vrea anularea acordului. Îl împiedică deocamdată lipsa împuternicirilor:

„Nu exclud că după următoarele alegeri parlamentare, noua majoritate parlamentară formată, sper din PSRM, să anuleze Acordul de Asociere.”

În ceea ce privește conflictul din Transnistria, Putin l-a lăudat pe Dodon pentru că a inițiat prima întrevedere cu liderul regiunii separatiste din Moldova, numind gestul „o demonstrație de a restabili nu doar relațiile, dar și integritatea teritorială”. Liderul la Kremlin a făcut și o incursiune în istorie:

„În 2003 am fost aproape de a găsi o soluție acestui conflict, dar din păcate conducerea Moldovei pe neașteptate și-au schimbat decizia iar acel plan nu a mai fost realizat. Cred că ne putem întoarce la acest subiect, nu doar cu vorbe dar și cu fapte ca în numele tuturor cetățenilor care trăiesc în acele regiuni să găsim un compromis”.

Putin și cu Dodon au făcut ulterior un schimb de cadouri. Igor Dodon i-a dăruit președintelui Rusiei o statuetă a țarului rus Petru I și domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir, iar Putin i-a dăruit o tablă de șah din bronz, aur și lemn scump, plus o hartă a Moldovei dinainte de 1812, anul când Basarabia a fost ocupată de imperiul rus, realizată de cartograful italian Bartolomeo Borghi după războaiele ruso- turce.

Într-o conferință de presă la agenției Itar-Tass, Dodon a spus că „vrea să aibă relații de prietenie cu România, dar îl supără „tentativele” de unire a Moldovei cu România”.

Sursa: europalibera.org