Să trăim ca-n Europa!

Fără o comunitate de afaceri puternică, țara va stagna în continuare

Fără o comunitate de afaceri puternică, țara va stagna în continuare

12/08/2015
|
0 Comments
|

Informarea agricultorilor este importantă pentru noi și constituie un element cheie în valorificarea beneficiilor pe care le oferă Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, a declarat Ion Sula, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare la reuniunea de lansare a campanieinaționale de informare privind ZLSAC (Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Sula a precizat, că “ministerul  susține și apreciază această inițiativă si ca este necesar un transfer de experiențe pozitive pentru agricultori din statele care au înregistrat rezultate notabile în modernizarea agriculturii și dezvoltarea rurală”.

Campania de informare privind ZLSAC  este desfășurată de IDIS Viitorul. Grupul țintă de beneficiari ai campaniei include funcționarii Direcțiilor agricole raionale, reprezentanții asociațiilor de business din cele 32 de raioane ale țării, ai organizațiilor neguvernamentale cu profil agricol, angajații instituţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Vice-ministrul Economiei, Octavian Calmîc, consideră astfel de inițiative necesare. ”Antreprenorii trebuie să fie informați despre avantajele pe care le oferă ZLSAC. Mai mult ca atât, ei trebuie sa cunoască rigorile UE la intrarea pe piața europeană, în special cele legate de certificare”. Reprezentanții autorităților publice locale au fost deschiși, încurajând organizarea seminariilor în localități. ”Cu IDIS ”Viitorul” avem relații de cooperare de durată în diferite domenii-economic, social, administrație publică, etc. Și acestea sunt apreciate mult în Ialoveni. În cadrul acestui atelier de lucru, agricultorii din raion, dar și funcționarii publici sunt informați de colegii noștri de la IDIS privind modul practic în care poate fi accesată piața europeană. Și acest moment este foarte însemnat, în contextul importanței ramurii agricole și avantajelor economice ale parcursului european pe care trebuie să le valorificăm”, a precizat Anatolie Dimitriu, Președintele raionului Ialoveni.

Agenda atelierelor de lucru include subiecte de interes major pentru participanți, printre care prioritățile ZLSAC pentru Moldova, costurile, beneficiile și avantajele acordului, agricultura și dezvoltarea rurală, achizițiile publice, măsurile sanitare și fitosanitare, cerințe față de producere și comerț, certificare, provocările ZLSAC și asistența financiară din partea UE. În cadrul seminarelor, participanții sunt asigurați cu materiale informative, elaborate de IDIS ”Viitorul”, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, alți parteneri.

Până în prezent, au fost organizate ateliere de lucru în raioanele Cantemir, Comrat, Strășeni, Căușeni, Ialoveni, Teleneşti, Soroca, Donduşeni, Criuleni, Călăraşi, Hâncești, Râșcani, Leova, Rezina, Nisporeni, Ciadîr Lunga. La atelierele de lucru, organizate de IDIS ”Viitorul” au participat peste 500 de participanți.