Să trăim ca-n Europa!

Viktor Orban: Corupţia nu va fi tolerată, dar "refuz să transform Ungaria în România"

Viktor Orban: Corupţia nu va fi tolerată, dar “refuz să transform Ungaria în România”

16/12/2015
|
0 Comments
|

Corupţia de orice fel nu va fi tolerată, dar “refuz să transform Ungaria în România”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, referindu-se la asumarea de către politicieni sau Parlament a rolului Parchetului și al poliției.

Declarația a fost făcută marţi, în Parlament, în urma unei întrebări din partea liderului formaţiunii naţionaliste radicale Jobbik, Gabor Vona, relatează MTI, preluată de Mediafax.

Orban a precizat că nu ar fi recomandat ca politicienii ungari sau Parlamentul să îşi asume rolul Parchetului şi al poliţiei.

“Refuz să transform Ungaria în România”, a afirmat el, adăugând că va respinge orice proceduri extraordinare menite să acorde unor comisii parlamentare puterea autorităţilor responsabile de aplicarea legii.

Gabor Vona sugerase că ar trebui înfiinţate două comisii, una care să investigheze presupusele legături ale Jobbik cu Rusia şi alta care să examineze modul în care s-au îmbogăţit unele persoane care au legătură cu partidul lui Orban, Fidesz.

“De ce oameni din cercul dvs. au devenit atât de bogaţi în ultimii ani?”, l-a întrebat Vona pe premier, referindu-se la Arpad Habony, un consilier informal, Lorinc Meszaros, un om de afaceri din satul lui Orban, şi la Andrew Vajna, comisar guvernamental pentru industria filmului.

În replică, Viktor Orban a precizat că nu a tolerat corupţia de niciun fel în trecut şi nu o va tolera nici în viitor, fiind avute în vedere doar interesele ţării atunci când se adoptă vreo decizie în Guvern.

Premierul a susținut că a verificat listele publice cu cei mai bogaţi oameni din Ungaria şi nici un susţinător al Fidesz nu se află între primii zece, deşi partidul este la guvernare de zece ani.

La rândul său, liderul extremist a negat acuzaţiile conform cărora Jobbik ar fi primit finanţare din partea Rusiei, adăugând că independenţa este una dintre valorile de bază ale formaţiunii.
Sursa: euroactiv.ro