Să trăim ca-n Europa!

Viitorul Parteneriatul Estic discutat într-o conferință online organizată de partea ucraineană

Viitorul Parteneriatul Estic discutat într-o conferință online organizată de partea ucraineană

12/03/2021
|
0 Comments
|

Secretarul de stat Daniela Cujbă a participat în format de videoconferință la conferința internațională „Țările asociate ale Parteneriatului Estic: Cooperarea parlamentară și în domeniul securității”, organizată de către Comisia pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană a Radei Supreme și centrul analitic neguvernamental „Ukrainian Prism”.

Daniela Cujbă a vorbit despre importanța aprofundării continue a cooperării cu UE și deschiderii pentru partenerii asociați ai Parteneriatului Estic a unor noi dimensiuni de colaborare, atât în cadrul dialogului politic, cât și pe filiera integrării economice și sectoriale.

Participanții evenimentului s-au referit la necesitatea revigorării Parteneriatului Estic și promovării unei viziuni strategice pentru inițiativa dată care ar reflecta aspirațiile europene crescânde ale celor trei state asociate.

În plus, aceștia au reiterat importanța includerii în agenda discuțiilor despre viitorul Parteneriatul Estic a domeniilor noi de cooperare precum dezvoltarea sectorului energetic, infrastructurii de transport, telecomunicații, interacțiunii aprofundate în domeniul securității, extinderea participării țărilor partenere programele UE. A fost reliefată și necesitatea creșterii asistenței pentru realizarea reformelor prevăzute de Acordurile de Asociere și de procesele de apropiere de UE complementare acestora.

În cadrul sesiunii dedicate provocărilor în țările asociate ce țin de securitate, secretarul de stat Daniela Cujbă s-a referit la necesitatea creșterii interacțiunii dintre UE și PaE în domeniul dat, deschiderii accesului pentru partenerii estici la aranjamentele și platformele comunitare relevante, avansarea dialogului la nivel înalt în sfera securității inclusiv pentru abordarea provocărilor și amenințărilor comune.

Summitul Parteneriatului Estic din anul curent va constitui oportunitatea stabilirii unor noi obiective pentru cooperarea pe termen scurt și mediu în cadrul acestui format, inclusiv pe dimensiunea securității și a consolidării rezilienței.

Înregistrarea video a conferinței poate fi urmărită pe pagina Facebook a organizatorilor.

SURSA:mfa.gov.md