Să trăim ca-n Europa!

( Video) Vizita Președintelui Germaniei Frank-Walter Steinmeier la Chișinău

( Video) Vizita Președintelui Germaniei Frank-Walter Steinmeier la Chișinău

29/09/2021
|
0 Comments
|

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a sosit pe 29 septembrie la Chișinău. El a fost întâmpinat cu onoruri militare la Președinție. Șefa statului, Maia Sandu, l-a condus pe liderul neamț în incinta clădirii. Ulterior, oficialii au făcut declarații pentru presă. Liderul de la Berlin a anunțat că Germania va oferi un sprijin financiar în mărime de 10 mln de euro pentru implementarea reformelor din Moldova, în special pentru lupta anticorupție.

Președinta Maia Sandu a menționat că Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Moldovei, iar investițiile germane oferă mii de locuri de muncă în peste 400 de întreprinderi din industrie și agricultură. Potrivit șefei statului, țara noastră este pregătită și pentru alte investiții, în diverse domenii.

„Volumul total al asistenței oferite de Germania Republicii Moldova în ultimii 20 de ani a depășit suma de 290 mln de euro. Am discutat cu dl președinte despre evoluțiile politice din țara noastră, alegerile din 11 iulie, care au rezultat într-un nou parlament și guvern, dar și despre agenda noastră de reforme: reformarea justiției, curățarea instituțiilor de corupție, dar și măsuri imediate: majorarea pensiei minime, asistență pentru agenții economici, ca să treacă mai ușor peste problemele de moment”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a precizat că, în cadrul întrevederii a fost discutată și problema securității în regiune: „Suntem îngrijorați de acțiunile și instabilitatea din regiunea mării Negre. O vecinătate pașnică și stabilă este o precondiție pentru dezvoltarea R. Moldova. Totodată, liniștea în regiunea mării Negre este importantă și pentru UE, care își dorește stabilitate și pace la frontieră, păstrarea unui dialog activ și constructiv cu statele din Parteneriatul Estic. Suntem recunoscători pentru interesul arătat de Germania pentru acest subiect. Contăm pe sprijin și în contextul realizării agendei europene. Țara noastră este pregătită să avanseze în îndeplinirea angajamentelor față de Bruxelles și dorește să avansaeze și în agenda de asocierea și integrare cu UE”.

La rândul său, liderul german a remarcat că a fost în capitala R. Moldova acum cinci ani, când era ministru de Externe: „Am regăsit un nou început, un elan și o dinamică pe care Germania dorește să le sprijine. UE are nevoie de o vecinătate estică stabilă și prosperă, iar reformele din Moldova sunt, probabil, exemplul cel mai curajos din întreaga regiune. Noi ne percepem ca parteneri și avocat al acestei regiuni”.

Frank-Walter Steinmeier a adăugat că Germania este dispusă să investească în Moldova, iar unii dintre antreprenorii care îl însoțesc au creat circa 9 mii de locuri de muncă în țara noastră.

Liderul german a negat informațiile precum că Belgia, Germania și Italia ar discuta despre reintroducerea regimului de vize pentru cetățenii R. Moldova, din cauza numărului mare de solicitanți de azil politic din țara noastră: „Am citit cu surprindere acest mesaj când am aterizat. M-am informat și am aflat că nu este o știre adevărată, este un fake news”.

Totodată, Steinmeier a anunțat că Germania va oferi sprijin financiar în mărime de 10 mln de euro pentru Moldova: „Am adus cu mine un mic pachet în valoare de circa 10 mln de euro prin care vom pune la dispoziție și expertiză, pentru că știm că atunci când este vorba despre dezvoltarea reformelor din sectorului public este nevoie de expertiză, la fel ca și asigurarea securității energetice, a sistemului de sănătate, a cooperărilor la nivel regional. Nu este finele disponibilității noastre de a ajuta, suntem dispuși să oferim și sprijin politic, în funcție de cerințele Dvs, în ceea ce privește crearea unui sistem al justiției eficient”.

***

Frank-Walter Steinmeier va avea întrevederi și cu premierul și reprezentanții Legislativului. De asemenea, liderul de la Berlin va participa la deschiderea unei conferințe de business. Acesta va vizita și Muzeul de Etnografie, dar și Colegiul de Ingenerie de la Strășeni.

La finalul vizitei, oficialul va planta un copac la Grădina Botanică din capitală.