Să trăim ca-n Europa!

( Video) Trump a semnat actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific

( Video) Trump a semnat actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific

24/01/2017
|
0 Comments
|

Președintele american Donald Trump a semnat, luni, actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), relatează Reuters, citat de News.ro.

Prin semnare acordului, Donald Trump îşi respectă promisiunea pe care a făcut-o în campania electorală, când a susţinut că va retrage naţiunea din acordul comercial pe care SUA l-a mai semnat împreună cu alte 12 state și pe care l-a catalogat drept un dezastru.

Parteneriatul Trans-Pacific, pe care SUA îl semnaseră, dar încă nu îl ratificaseră, a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administrației Obama către regiunea Asia-Pacific, în fața unei Chine care se dezvoltă rapid.
Donald Trump a precizat că semnarea ordinului executiv de retragere din TPP este un ”lucru minunat pentru muncitorul american”.

De asemenea, preşedintele a semnat inclusiv un ordin executiv prin care a cerut îngheţarea angajărilor din sectorul federal şi o directivă prin care interzice organizaţiilor non-guvernamentale americane să primească finanţare federală dacă furnizează servicii de avort peste graniţele Statelor Unite.

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama şi a reprezentant una dintre priorităţile sale economice pentru Statele Unite. Negocierea TPP a durat opt ani, dar acesta trebuie ratificat de cel puţin şase ţări care reprezintă cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor pentru a intra în vigoare.

TPP-ul este menit că consolideze relaţiile economice dintre aceste ţări, prin reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.

Tratatul a fost semnat de 12 țări: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam.

Sursa: euroactiv.ro