Să trăim ca-n Europa!

Video. Societatea Civilă din țările Parteneriatului Estic cere sancționarea mediilor din Rusia

Video. Societatea Civilă din țările Parteneriatului Estic cere sancționarea mediilor din Rusia

30/03/2015
|
Comments off
|

Consiliul Forului Societatii Civile din tarile Parteneriatului Estic s-au adresat oficialilor din institutiile –cheie ale Uniunii Europene cu solicitarea de a introduce in lista persoanelor cu acces restrictionat in tarile Uniunii Europene a mai multor conducatori media, precum Konstantin Ernst, director general al Pervii Canal, Oleg Dobrodeev, director general al companiei teleradio Rusia, Margarita Simonean, redactor sef al postului tv “Russia Today”, Aram Gabrelyanov, director general Life News. In total – 15 persoane. Petru Macovei, directorul Executiv al Asociatiei Presei Independente, organizatie ce este parte a Forului Societatii Civile din tarile Parteneriatului Estic, spune ca aceasta rezolutie a fost determinata de efectele razboiului informational purtat de Federatia Rusa in spatiul ex-sovietic, prin intermediul posturilor tv si radio.
Petru Macovei, director executiv al Asociatiei Presei Independente spune, ca pe pracursul ultimului an, consumatorii de informatie din Moldova, care apeleaza la mai multe surse de informatie, au putut observa pe cat de manipulatoriu au prezentat posturile rusesti de radio evenimentele incepand cu manifestarile pe Maidan, anexarea contrar tuturor normelor internationale a, a Crimeii si in final, a actiunile militare din estul Ucrainei. La fel a fost mai devreme, in reflectarea evenimentelor din Georgia si Moldova.

Reprezentatul Forului Sociatetii Civile din tarile parteneriatului Estic sustine, ca rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 2014 din tara noastra sunt tot rezultatul influientelor informationale ale posturilor tv ruse, retranslate in Republica Moldova.
In opinia directorului executiv al Asociatiei Presei Independente, pe termen scurt Consiliul National al Audiovizualului trebuie sa monitorizeze emisia posturilor rusesti retranslate in Moldova si sa le sanctioneze pentru produsele care sunt realizate fara respectarea principiilor obiectivitatii, echidistantei, pluralitatii de opinie, etc.
Rezolutia recenta a Consiliului Forului Societatii Civile din tarile Parteneriatului Estic cu referire la propaganda informationala a posturilor tv si radio din Federatia Rusa este a doua de acest gen. Prima a fost adoptata in noiembrie 2014 la forul din Batumi, Georgia. Manipularea informationala promovata de mediile controlate de Cremlin, se spune in document, lipsesc vorbitorii de limba rusa si nu doar din tarile Parteneriatului Estic si unele tari membre ale Uniunii Europene de dreptul la o informare obiectiva si diminuiaza securitatea informationala a acestor state.