Să trăim ca-n Europa!

(video) România va oferi ajutoare cetăţenilor moldoveni/ Creditul pentru guvern, condiţionat de reforme

(video) România va oferi ajutoare cetăţenilor moldoveni/ Creditul pentru guvern, condiţionat de reforme

26/01/2016
|
0 Comments
|

Guvernul român va oferi ajutoare pentru cetăţenii moldoveni ca să iasă din iarnă, a anunţat, marţi, premierul Dacian Cioloş. Un ajutor financiar va fi oferit şi Guvernului de la Chişinău, cu condiţia ca acesta să se angajeze să implementeze reforme.

“Cetăţenii din R. Moldova au de la autorităţile de la Chişinău aşteptări foarte clare, multe nemulţumuri care sunt justificate şi credibilitatea majorităţii parlamentare care susţine Guvernul de la Chişinău depinde în mod clar de capacitatea a lua decizii, de a lua măsuri pentru a implementa reforme care sunt aşteptate în primul rând de cetăţenii din R. Moldova”, dar şi de România şi de partenerii europeni şi euroatlantici, a declarat, marţi, Dacian Cioloş, în conferinţa comună de presă cu omologul Pavel Filip.

Premierul a precizat că Guvernul României este gata să sprijine R. Moldova pe parcusul european şi în privinţa reformelor, dorindu-şi stabilitate peste Prut.

Totodată, Cioloş a explicat că Bucureştiul cunoaşte greutăţile accentuate şi de criza prelungită, astfel că “în măsura în care Guvernul R. Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere, într-o primă etapă, un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din R Moldova să iasă din perioada de iarnă”.

El a spus că ajutorul va consta în produse alimentare, resurse pentru încălzire, dar se va face o analiză întrucât resursele financiare nerambursabile sunt reduse.

În ceea ce priveşte prima tranşă din creditul rambursabil promis Chişinăului prin memorandumul semnat în 2015, Cioloş a afirmat că România e pregătită să acorde prima tranşă, dar înainte de livrarea ei se aşteaptă ca Executivul moldovean “să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voinţa de reformă”.

Până la sfârşitul săptămânii, Guvernul român va veni cu o listă de măsuri pe care Cabinetul Filip ar putea sa le ia înainte de a primi prima tranşă, în valoare de 60 de milioane de euro, a susţinut Cioloş, precizând că aceasta va fi coordonată şi cu sprijinul acordat de CE şi de FMI.

Acordarea tranşei depinde şi ratificarea acordului în Parlament.

Premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul său îşi propune să fie în dialog permanent cu protestatarii şi să stabilizeze situaţia din ţară.

Filip a spus că sunt de înţeles sentimentele celor care protestează sincer şi care au revendicări sociale şi economice, dar a evocat şi presiunile socialiştilor care vor alegeri anticipate.

Premierul moldovean a fost primit şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a spus că are un mandat greu, dar şi o șansă mare de a face reforme şi de a reda Republicii Moldova stabilitatea politică, economică şi financiară.

Sursa: euroactiv.ro