Să trăim ca-n Europa!

(Video) Republica Moldova-25. Signe Burgstaller: Cetățenii Republicii Moldova, dar și capitalele statelor europene se așteaptă ca Moldova să presteze rezultate pe reformele inițiate

(Video) Republica Moldova-25. Signe Burgstaller: Cetățenii Republicii Moldova, dar și capitalele statelor europene se așteaptă ca Moldova să presteze rezultate pe reformele inițiate

24/08/2016
|
0 Comments
|

Signe Burgstaller, ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova a oferit un interviu pentru Moldova 1, în cadrul căruia a vorbit despre paşii pe care i-a făcut Republica Moldova în relaţia cu Suedia, de la obţinerea Independenţei ţării noastre.

Doamna ambasadoare, relațiile dintre Moldova și Suedia sunt seculare și își au începuturile încă de pe timpurile regelui suedez, Carol al XII-lea. După declararea Independenței Republicii Moldova, însă, țările noastre au înscris o nouă filă în istoria cooperării. Cum ați aprecia Dumneavoastră actuala etapă de colaborare între Suedia și Republica Moldova?

– Este adevărat că există legături istorice fascinante între cele două țări ale noastre. Acestea datează încă de la prima jumătate al sec. VIII, de atunci când, de fapt, Suedia a fost guvernată din această parte a Europei timp de peste trei ani. Dar, ca să revenim la timpurile noastre, pot să menționez că ne bucurăm de o relație foarte bună. De la proclamarea Independenței Republicii Moldova de acum 25 ani, Suedia a spijinit dezvoltarea eforturilor de reforme a Republicii Moldova încă de la începutul anilor 90. În ultimii ani noi am deschis ambasadele respective în țările noastre, astfel consolidând dimensiunea politică și diplomatică a relației noastre. Eu aș caracteriza dialogul nostru politic ca și unul foarte deschis, prietenos, și, câteodată când este necesar, chiar franc.

– Suedia și Polonia au stat la baza constituirii Parteneriatului Estic. Care au fost așteptările și care sunt realitățile privind Moldova?

– Cu adevărat, Suedia a fost unul dintre inițiatorii Parteneriatului Estic al Uniunii Europene ce a fost lansat în anul 2009 cu scopul de a aprofunda și de a consolida relațiile dintre Uniunea Europeană și statele partenere din vecinătatea estică, care s-a concetrat pe o agendă de reforme. Republica Moldova, la rândul său, a înregistrat un progres considerabil în cadrul acestuia. A încheiat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, dar, de asemenea și Acordul de Liber Schimb ce a intrat în vigoare la 1 iulie, curent, fiind singura țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Acestea sunt niște puncte de reper foarte importante în relația care există între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Scopul Parteneriatului Estic nu este exclusiv de a încheia anumite acorduri ca atare, dar de a oferi o bază, o temelie pentru a îndeplini lucrul dificil și asiduu ce se cere în continuare. Doar niște rezultate tangibile în agenda de reforme sunt solicitate pentru a aduce niște beneifici reale de pe urma acestor acorduri către cetății Republicii Moldova. Totodată, Republica Moldova a jucat un rol important pe parcursul ultimilor șapte ani, contribuind la dezvoltarea Parteneriatului Estic din motiv că a preluat acest rol de lider, de conducător în acest Parteneriat, ceea ce a contribuit la dezvoltarea Parteneriatului ca atare. Evident că împreună cu această poziție, vin și niște așteptări din partea cetățenilor Republicii Moldova dar și din partea capitalelor statelor europene care se așteaptă ca și Moldova să presteze și rezultate pe reformele inițiate. Este important din acest punct de vedere pentru Guvernul Republicii Moldova să-și propună ca și priorități anume prestarea rezultatelor în cadrul acestor reforme, să-și onoreze angajamentele și promisiunile care au fost făcute în adresa cetățenilor.

– În scopul alinierii la prioritățile și valorile Uniunii Europene, Guvernul Suediei a decis modificarea modului de cooperare cu țările Europei Centrale și de Est. În acest scop, a fost elaborată Strategia Regională pentru Europa de Est pentru perioada 2014 – 2020. Ce loc i-a fost atribuit Republicii Moldova în această Strategie și cum apreciați implimentarea ei?

– Exact. Cooperarea bilaterală cu Republica Moldova este cu adevărat ghidată de această Strategie care a fost elaborată pentru Europa de Est, Balcanii de Vest și Turcia pe perioada 2014 – 2020. De fapt, Strategia pune un accent sporit anume pe eforturile de reformă în trei domenii prioritare de bază. Primul domeniu este buna-guvernare, democrație, instituțiile democratice, drepturile omului, egalitatea de gen. Un alt domeniu, implică dezvoltarea econimică și sporirea competitivității companiilor din Republica Moldova pentru a pătrunde mai bine pe piața statelor europene. Și, al treilea domeniu, implică eficiența energetică și protejarea mediului. În ultimă instanță, acest program își propune să îmbunătățească condițiile de trai pentru cetățenii Republicii Moldova. Cu adevărat vor fi alocați în jur de 10 -12 mil. de euro anual. În ceea ce privește progresul care a fost înregistrat deocamdată, din motivul că a existat această criză politică, economică anul trecut, s-a pierdut ceva din stimulentele pentru procesul de reforme. Însă acum, aparent acest parcurs a revenit. Cu adevărat aceste eforturi depuse au reușit să aducă înregistrarea unui progres. Dar se cer și mai multe eforturi în continuare pentru a face față la această agendă.
Suedia, de rând cu alți parteneri de dezvoltare ale Republicii Moldova își menține angajamentele de a sprijini aceste eforturi de reformă. Însă, evident că această asistență vine deopotrivă ca Guvernul și alte autorități din Republica Moldova vor continua să promoveze și să avanseze pe această agendă de reforme prezentând rezultatele scontate.

În suportul acordat țării noastre, Suedia a pus un accent deosebit pe reforma Administrației Publice Locale și pe procesul de descentralizare a puterii. De ce Suedia a inclus acest obiectiv în agenda relațiilor bilaterale și ce așteptări are în această privință?

– Oportunitățile pentru dezvoltarea economică a Republicii Molodva sunt distribuite într-o manieră inegală pe teritoriul țării, fiind favorizate, totuși, regiunile urbane față de cele rurale. Din acest motiv noi considerăm că este important de asemenea să ne concetrăm în aceste programe de sprijin al dezvoltării, dar și pe aspectul de descentralizare și pe sporirea capacităților autorităților locale astfel încât acestea să-și asume mai multe autorități și responsabilități. Suedia și-a asumat angajamentul să sprijine aceste eforturi de reformă pentru a consolida capacitățile administrațiilor locale, autorităților locale. Avem mai multe programe în desfășurare în acest domeniu încă de la mijlocul anilor 1990. În prezent, oferim sprijin în acest domeniu prin intermediul unui proiect care implică mai mulți donatori și care este menit să sprijine instituțiile de dezvoltare locală, de asemenea pentru a îmbunătăți serviciile publice locale. Acest lucru implică oferirea asistenței tehnice pentru Agențiile de Dezvoltare Regională, dar și pentru APL în domeniul prestării asigurării cu apă, a gestionării deșeurilor și eficienței energetice.

De la 1 iulie curent, Acordul de Asociere UE-RM a intrat pe deplin în vigoare. Cum bine se știe, acest nou cadru prevede asocierea politică și integrarea în piața unică europeană. Dar, în același timp, integrarea economică mai strânsă și dezvoltarea unei pieți libere a Republicii Moldova este și o prioritatea a Strategiei 2014 – 2010 pentru Europa de Est elaborată de Suedia. Care sunt proiectele de derulare, dar poate și de perspectivă care au drept scop materializarea acestui obiectiv?

– Suedia sprijină integrarea economică cu Uniunea Europeană a Republicii Moldova prin intermediul mai multor programe diferite, toate având scopul de a spori competitivitatea mediului de afaceri al Moldovei pe piața europeană. O modalitate prin intermediul căreia sprijinim economia în acest domeniu, este dezvoltarea unui șir de programe ce ar permite să fie îmbunătățit climatul de afaceri în Republica Moldova. Sprijinim, de asemenea, măsurile legislative care țin de controale, inspecții, de eliberare a documentelor, astfel încât aceste procese să fie simplificate, dar, de asemenea, o facem prin intermediul consolidării capacității diferitor agenții de stat din Republica Moldova. Avem experți suedezi care conlucrează cu aceste agenții. De exemplu, cu Serviciul Fiscal de Stat, cu Biroul de Statistică, și, destul de curând, vom oferi sprijin și Agenției Naționale pentru Securitate Alimentară. O altă modalitate prin intermediul căreia sprijinim această integritate economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, este că oferim sprijin mediului de afaceri. Acest lucru implică de exemplu campanii de informare și sensibilizare pentru a spori cunoașterea mai bună a acordului comprehensiv și aprofundat de liber schimb care a intrat de curând. Deci, pe parcursul unei perioade de doi ani, am conlucrat cu 15 companii din Republica Moldova pentru a le explica cum anume funcționează acest acord, și cum ar putea face un uz mai bun de prevederile acestuia. O inițiativă nouă, sprijinită de asemenea de Suedia, este un Centru de Excelență pentru Tehnologiile de Informare și Comunicare, care urmează a fi instituit pe parcursul acestui an. Astfel, vom completa lacuna pe care o face deocamdată Universitatea Tehnică a RM din punct de vedere a educației, și necesitățile pieții în acest domeniu, sperând că astfel Moldova va reuși să facă această transformare, de la atragerea așa numitului out sourcing, la modelul de dezvoltare a propriilor specialiști și a propriilor modele IT care să fie transportate ulterior pe piața europeană. Deci, astfel încercăm să sporim nivelul competitivității Moldovei în acest domeniu.

Doamna ambasadoare, care ar fi mesajul Dumneavoastră adresat cetățenilor Republicii Moldova cu ocazia aniversării a 25-a de la declararea Independenței?

– În primul rând, vreau să le adresez tuturor moldovenilor o aniversare a 25-a cât mai fericită. Trebuie să fiți mândri de frumusețea și bogăția țării Dumneavoastră, dar și a oamenilor care locuiesc aici. Moldova este o țară cu un potențial extraordinar, iar noi suntem aici pentru a vă sprijini în aceste reforme care sunt în desfășurare actualmente în țara Dumneavoastră, pentru a îmbunătăți condițiile de trai a tuturor moldovenilor, astfel încât să puteți elibera acest potențial atât de mare.
Aveți multe motive bune pentru a celebra această frumoasă aniversare de independență a țării Dumneavoastră. Sunteți acum un partener asociat a Uniunii Europene. Noi uși s-au deschis pentru relațiile comerciale cu Uniunea Europeană. Vreau să Vă încurajez să faceți uz deplin de toate oportunitățile disponibile pentru a Vă dezvolta și consolida societatea Dumneavoastră. În continuare, le doresc tuturor moldovenilor un viitor cât mai frumos și prosper.

Pentru consemnare: Ludmila Barba