Să trăim ca-n Europa!

Video. Prima reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

Video. Prima reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

16/03/2015
|
Comments off
|

Uniunea Europeană și Republica Moldova (în continuare – Moldova) au desfăşurat la 16 martie curent prima reuniune a Consiliului de Asociere în temeiul noului Acord de Asociere. UE și Moldova au reconfirmat voința comună de a implementa angajamentele lor în ceea ce privește asocierea politică și integrarea economică a Moldovei cu UE. Ambele părți au subliniat determinarea lor de a lucra spre un summit de succes al Parteneriatului estic, ce se va desfăşura la Riga în luna mai.

Consiliul de Asociere a salutat aplicarea provizorie a Acordului de Asociere UE-Moldova, inclusiv a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător,începînd cu 1 septembrie și a subliniat importanța ratificării în timp util a acestui Acord de către toate statele membre ale UE în conformitate cu procedurile naționale. Acordul de Asociere va fi temelia pe care Moldova îşi va continua agenda de reforme și modernizare economică în anii următori. Consiliul de Asociere a lansat cadrul instituțional de cooperare consolidată prin adoptarea unor norme de procedură.

Ambele părți au reconfirmat obiectivul lor comun de a construi o Moldovă democratică, stabilă și prosperă. Consiliul de Asociere a recunoscut importanța de a da un nou impuls atît de necesar reformelor politice și economice în Moldova. În special, UE a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile de prevenire și combatere a corupției și de reformare a sectorului justiției, precum și de a remedia de urgență punctele slabe din sectorul financiar.

Comunicatul Comisiei Europene in varianta originală îl puteți vedea aici: https://eu2015.lv/news/media-releases/943-joint-press-release-following-the-first-association-council-meeting-between-the-european-union-and-the-republic-of-moldova