Să trăim ca-n Europa!

(Video) Natalia Gherman: Agenda de dezvoltare post-2015 este bazată pe trei componente fundamentale

(Video) Natalia Gherman: Agenda de dezvoltare post-2015 este bazată pe trei componente fundamentale

27/09/2015
|
0 Comments
|

„Viziunea Republicii Moldova privind acţiunilor globale de dezvoltare durabilă este bazată pe trei componente fundamentale: economică, socială si de mediu”. Aceasta a fost prezentata de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe si Integrării Europene, Natalia Gherman, in cadrul sedintei plenare a Summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015.
Oficialul moldovean a pus in evidenta angajamentele tarii noastre privind dezvoltarea durabilă, în particular dezvoltarea sectorului energiei regenerabile care reprezintă o industrie nouă pentru Republica Moldova, dar totodata si una competitivă şi sustenabilă.

Natalia Gherman, viceprim-ministrul, ministrul MAEIE: „Agenda de integrare europeană şi implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă sunt două direcţii de acţiune complementare şi indivizibile. Suntem convinsi, ca aplicarea riguroasă a standardelor UE în toate sferele vieţii va duce la fortificarea economică şi coeziunea socială în ţara noastră. ”

Seful diplomatiei de la Chisinau a remarcat in mod special contributia Republicii Moldova, în parteneriat cu Guvernul Germaniei, cu sprijinul PNUD si a Organizatiei Mondiale a Muncii, la identificarea mijloacelor de implementare a obiectivelor privind dezvoltarea durabilă. Republica Moldova a coordonat cu Germania procesul de elaborare a Declaratiei Reuniunii de Nivel Înalt de la Chisinău privind Consolidarea Capacitătilor Institutionale Efective pentru implementarea Agendei de Dezvoltare post-2015.

Agenda post-2015 conţine 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu o serie de acţiuni la nivel global pentru combaterea degradării ecologice a planetei, dezvoltarea economică modernă care să nu afecteze capitalul natural şi să combată sărăcia si este prevăzută pentru o perioadă de 15 ani. Summit-ul ONU pentru adoptarea Agendei ONU post-2015 s-a desfasurat în perioada 25-27 septembrie, la New York, cu participarea delegaţiilor de nivel înalt din toate ţările lumii.