Să trăim ca-n Europa!

(Video) Moldovenii din Italia reacționează la declaratiile Partidului Sor: „Din cauza voastra am plecat din tara”, „Nu incercati sa ne cumparati”

(Video) Moldovenii din Italia reacționează la declaratiile Partidului Sor: „Din cauza voastra am plecat din tara”, „Nu incercati sa ne cumparati”

04/12/2018
|
0 Comments
|

Mai mulți cetățeni moldoveni, organizatori și participanți ai protestelor care au avut loc în toamna anului 2018 în Republica Italiană și-au exprimat profunda indignare de acuzațiile neîntemeiate aduse de reprezentanților Partidului Șor și de Centrul de reprezentare și susținere a concetățenilor în Bologna, și au solicitat să fie oprită dezinformarea și manipulările. Aceștea au cerut eurodeputaților să nu prezinte Partidul Popular Șor ca un partid pro-european. Această poziție este exprimată în Declarația privind protestele cetățenilor moldoveni în Italia în urma concertelor organizate în favoarea Partidului Politic Șor în acest stat european.

În document se spune, că la 21 octombrie și 18 noiembrie 2018, Centrul de reprezentare și susținere a concetățenilor în Bologna („Centrul Bologna”), fiind susținut de Partidul Popular Șor, a organizat două concerte în Italia în orașele Veneția-Marghera și Torino. La aceste concerte au participat artiști moldoveni, reprezentanți ai Partidului Politic Șor, reprezentanți ai Centrului Bologna, eurodeputați italieni, politicieni din Italia ș.a. Pe durata concertelor, eurodeputații italieni Alberto CIRIO și Remo SERNAGIOTTO, politicianul italian Antonio RAZZI și reprezentanții Partidului Șor au reflectat într-o lumină pozitivă activitatea Partidului Politic Șor. În zilele în care au fost organizate concertele și la 2 decembrie 2018, moldoveni stabiliți în Republica Italiană au organizat proteste împotriva acțiunilor de manipulare ale cetățenilor moldoveni realizate prin intermediul acestor concerte în favoarea Partidului Șor.

La 27 noiembrie 2018, reprezentanți ai Partidului Politic Șor și ai Centrului Bologna au organizat o conferință de presă la care au acuzat neîntemeiat organizatorii protestelor și protestatarii de mai multe acțiuni, printre care organizarea protestelor de către partidele de opoziție din Moldova, divizarea populației, violențe și altele. Tot la 27 noiembrie 2018, eurodeputatul italian Fulvio MARTUSCIELLO a publicat o postare pe rețelele de socializare adresată Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica MOGHERINI, prin care a prezentat protestul din Torino ca fiind unul violent și antidemocratic, iar Partidul Șor – ca un partid pro-european.
Autorii declarației au afirmat, că protestatarii au dreptul la libertatea de întrunire și de exprimare atât potrivit legislației italiene și a standardelor internaționale și europene privind drepturile omului, cât și potrivit legislației moldovenești. Protestele au fost organizate de moldoveni stabiliți în Italia, și nu de entități sau partide politice din Republica Moldova. Toate protestele au fost autorizate potrivit legislației italiene.

Vorbitori:
Ana Paun – Bologna, Lidia Plop – Venezia, Alexandru Marcinschi – Padova, Larisa Cibotaru – Torino, Mihail Druta – Parma, Agapia Butuc – Torino, Angela Gherman – Milano.

Autorii declarației au subliniat, că la fiecare protest a fost prezentă poliția italiană care a urmărit respectarea ordinii publice. Niciun protestatar nu a fost reținut pentru violențe și nu a fost constatată încălcarea ordinii publice. Autorii Semnatarii documentului au subliniat că, în cadrul protestelor, participanții și-au manifestat indignarea față de coruperea alegătorilor moldoveni de peste hotare de către Partidul Politic Șor înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019 în Republica Moldova. Protestele au culminat cu adoptarea unei Rezoluții privind dezacordul cu situația dezastruoasă din Republica Moldova, inclusiv privind capturarea statului, nerespectarea drepturilor omului, hărțuirea oponenților și activiștilor civici, etc.

Textul integral al Declarației poate fi citit AICI.