Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Mărțișor și Hitech. Simbolul moldovenesc al primăverii este găzduit de Centrul de Pace și Inovații “Sh. Peres” din Tel Aviv

(VIDEO) Mărțișor și Hitech. Simbolul moldovenesc al primăverii este găzduit de Centrul de Pace și Inovații “Sh. Peres” din Tel Aviv

03/03/2021
|
0 Comments
|

Dat fiind restricțiile impuse de noul coronavirus, în anul curent Mărțișorul nu a putut fi marcat în Israel cu acelaș fast ca în anii precedenți. În pofida tuturor impedimentelor, colectivul Ambasadei Republici Moldova în Statul Israel a marcat sărbătoarea primăverii într-un mod absolut inedit. Aceșteau au organizat o prezentare  de mărțișoare cu genericul ”Mărțișor și Hitech” și au povestit legenda lui în incinta Centrului de Inovații și Pace “Peres” din Tel Aviv.

Ambasadorul Gabriela Moraru a ținut să sublinieze, că alegerea locației pentru a marca venirea primăverii nu a fost una accidentală.

Gabriela Moraru: “Intenția noastră a fost să demarăm evenimentele din acest an dedicate Mărțișorului anume la Centrul de Pace și Inovații “Peres”, în acest mod dând start Mărțișorului în Israel. Ne-am gândit că, atunci când tradiția merge într-un pas cu inovația, iar mărțișorul, parte a  patrimoniul Mondial UNESCO se află alături de Start-upul Israelian, pot fi atinse rezultate deosebite. Evenimentul de astăzi ne demonstrează acest lucru cu prisosință.  Am ales Centrul  “Ch. Peres” pentru că valorile promovate de el sunt foarte apropiate celor pe care le simbolizează Mărțișorul: pace, reînviere și noi inițiative pentru omenire”.

La rândul ei, directorul Centrului “Peres”, Efrat Divdevani a făcut o succintă prezentare și a relatat despre cele mai importante inovații și start-up-uri elaborate în Israel și răspândite în toată lumea.

Efrat Divdevani: „Ne bucurăm să găzduim acest eveniment și suntem dispuși să contribuim la promovarea Mărțișorului în Israel, în special vizitatorilor noștri dar și publicului larg din țară, care urmărește activitatea noastră prin internet”.  

Directorul Camerei de Comerț Israel-Moldova, Orit Kleiman, a menționat că asemenea inițiative comune contribuie esențial la aprofundarea relațiilor dintre țările noastre.

În cadrul acțiunii, au fost împodobite cu Mărțișoare standurile renumitelor inovații israeliene: Waze, tastatura laser, pix translator, telefon IP, internet, disk-on-key, casca smart pentru pilotaj, videocapsula endoscopică, sistemul de irigație cu picătură, roșii cherry,
boiler solar, imprimanta digitală, etc. Legenda Mărțișorului a fost proiectată pe panoul principal informativ amplasat în sala principală a Centrului.

 

Mărțișoarele au ajuns și pe masa din biroul de lucru, transformat în muzeu, a regretatului președinte Israelian Shimon Peres. Tuturor colaboratorilor instituției dar și vizitatorilor Centrului le-au fost oferite Mărțișoare.

Centrul Peres pentru Pace și Inovare a fost fondat în 1996 de către regretatul președinte al Israelului, Shimon Peres.  Acesta dezvoltă și implementează programe cu impact pentru știinșă și economie, plasând accentele pe promovarea Israelului drept un stat prosper, un stat în continuă dezvoltare în baza inovațiilor.  Misiunea sa Centrul Peres  o vede și în partajarea experienței și inovațiilor sale astfel încât toți cetățenii Israelului, dar și vecinii acestui stat să aibă parte de prosperare și o pace durabilă.