Să trăim ca-n Europa!

(Video) Marin Ciobanu: Locurile de muncă din industrie s-au redus cu 20%, în ultimii 6 ani

(Video) Marin Ciobanu: Locurile de muncă din industrie s-au redus cu 20%, în ultimii 6 ani

04/01/2016
|
0 Comments
|

Administratorul principal al Zonei Economice Libere Bălți remarcă mai multe probleme nesoluționate în domeniul industriei, precum și strategiile de dezvoltare a acestei ramuri care rămân a fi la nivel declarativ.
„Suntem într-o situație foarte dificilă, pe parcursul ultimilor doi ani am pierdut 17 mii de locuri de muncă în industrie sau 14%. În 2008 în această ramură au existat 136 de mii de locuri de muncă, iar în prezent ele s-au redus până la 111 mii, adică o scădere de 20%, în ultimii șase ani. Însă industria este acea ramură care subvenționează agricultura, a declarat Administratorul principal al Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu, în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități din 4 ianuarie 2016.

El mai remarcă problema străinilor care au nevoie de 60 de zile pentru a putea lua un permis de ședere în Republica Moldova. „Este absurd. Nu vine neamțul sau austriacul să ne ia locurile de muncă. Noi trebuie să oferim foarte operativ aceste permise de ședere și de muncă. Numai astfel putem să stimulăm ca investitorii să vină la noi în țară.
Până acum noi am avut niște strategii declarative de dezvoltare a industriei. Strategia de dezvoltare a industriei 2006-2015, punea ca scop ca 20% din PIB să fie din industrie, iar noi am ajuns doar la 12%, iar numărul locurilor de muncă s-a micșorat”, afirmă Administratorul principal al Zonei Economice Libere Bălți.

Ciobanu spune că acum doi ani a fost semnat un credit preferențial polonez de 100 de milioane de euro. „Ni s-a pus cârnațul pe masă, dar noi nu am citit rețeta cum să-l tăiem. Bani sunt, iar noi nu avem capacitatea de a accesa acești bani.”

De remarcat că Marin Ciobanu a fost propus în funcția de Ministru al Economiei de Premierul desemnat Ion Sturza, însă ședința extraordinară a Parlamentului din 4 ianuarie 2016, când trebuia votat noul Guvern a fost anulată, din lipsă de cvorum.
Sursa: agora.md