Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron

(VIDEO) Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron

04/02/2021
|
0 Comments
|

Republica Moldova este un stat european nu doar geografic. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, președintele R. Moldova în cadrul întrevederii cu omologul său francez Emmanuel Macron, care a avut loc astăzi la Paris. 

Astfel, în discursul său, Maia Sandu a și-a exprimat speranța că această vizită va aprofunda colaborarea între Republica Moldova și Franța, în beneficiul cetățenilor noștri.

Republica Moldova este un stat european nu doar geografic. Suntem europeni prin cultură, istorie, limbă, dar și aspirațiile de democrație, echitate și stat de drept. Două treimi din comerțul nostru extern este cu țările Uniunii Europene. Din 2014, când am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ne-am asumat parcursul european pentru țara noastră. Este calea cea mai scurtă către democrație și prosperitate. Acordul de Asociere ne permite să aducem valorile și standardele europene la noi acasă pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor”, a mai punctat președintele R. Moldova.

Totodată, sursa a remarcat că oamenii din R. Moldova merită să trăiască într-un stat mai bun, să știe că sunt ocrotiți de lege și că dreptul lor la libertate este sfânt.

Am simțit solidaritatea Franței prin proiectele de dezvoltare desfășurate în localitățile Republicii Moldova, ajutând concetățenii mei să aibă condiții mai bune de viață; simțim această solidaritate prin sprijinul oferit școlilor și profesorilor noștri. Franța este și printre primii zece investitori în Republica Moldova. Ne dorim creșterea volumului comerțului cu Franța, ne dorim și mai multe investiții franceze în țara noastră. Moldova este o țară mică, situată strategic între Est și Vest, cu un potențial economic atractiv, pe care vă invit să-l descoperiți. Republica Moldova este un membru activ al Francofoniei. Avem un număr mare de școli în care se predă limba franceză, avem clase bilingve. Ne dorim să dezvoltăm această dimensiune a cooperării noastre culturale, pentru că limba franceză are un loc important în dezvoltarea Republicii Moldova”, a mai subliniat Maia Sandu. 

Lă rândul său, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că Franța este gata să susțină Republica Moldova prin investiții , precum cele de modernizare a căilor ferate, pentru a conecta Republica Moldova și Uniunea Europeană.  El a mai spus că va discuta cu Maia Sandu despre posibilitatea de a acorda asistență R. Moldova în lupta anti-Covid.

Totodată, președintele francez a subliniat că timp de 24 de ani, niciun președinte din R. Moldova nu a efectuat o vizită oficială în Franța. Macron a mai adăugat că apreciază eforturile Maiei Sandu în lupta împotriva corupției și că proiectele promovate de aceasta sunt ambițioase și curajoase.

SURSA:presedinte.md