De la 1 mai curent, Kazahstanul, stat fondator si mebru al Uniunii Euroasiatice, va începe implementarea partii economice a Acordului cu Uniunea Europeana privind un parteneriat extins de cooperare. Acest lucru a fost anunțat de președintele Kazah Nursultan Nazarbayev dupa summitul UE-Kazahstan, care s-a desfasurat la 30 martie curent la Bruxelles.
Nursultan NAZARBAEV, președinte al Republicii Kazahstan: ”Astăzi, Kazahstanul este singura țară post-sovietică, care a încheiat un acord cu UE privind un parteneriat extins de cooperare. Acest document a fost semnat anul trecut, iar țara noastră l-a ratificat deja. Astfel, de la 1 mai, putem aplica în mod provizoriu partea economică a acordului . Eu l-am rugat pe presedinte ca sa insiste asupra acelerarii procesului de ratificare a Acordului de catre toate tarile-membre al UE”.
Astana, a fost orasul care la 29 mai 2014 a gazduit reuniunea de semnarea de catre Rusiei, Belarus si Kazahstan a Acordului de constituire a Uniunii Euroasiatice, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Predecesoarea Uniunea Euroasiatice a fost Uniunea Vamala, constituita tot in baza celor trei tari fondatoare. Nici Uniunea Euroasiatica, nici cea Vamala nu au materializat asteptarile Kazahstanului de impulsionare a relatiilor economice si comerciale in acest spatiu. Potrivit datelor plasate pe site-urile oficiale ale guvernului cazah in 2014 schimburile comerciale ale Kazahstanului cu tarile Uniunii Vamale au scazut cu peste 20 la suta fata de anul 2013, importul – cu aproape 22,6 la suta, iar exportul cu peste 12 la suta.
Din presa cazaha putem citi, ca industria usoara este in planare ”usoara” de mai multi ani, iar pe parcursul anului 2015 comercializarea automobilelor de productie cazaha a scazut cu peste 40%.
Evident, liderul de la Astana a reconfirmat la Bruxelles, ca Rusia si China au fost si raman partenerii strategici ai Kazahstanului, dar in acelas timp a mentionat ca cea mai mare parte de exporturi din Kazastan, 51,4% ce constituie o valoare de 31 de miliarde de dolari, merge in Uniunea Europeana.
Nursultan NAZARBAEV, președinte al Republicii Kazahstan : ” 50% din schimbrurile comerciale ale Kazahstanului merg spre Uniunea Europeana. La fel, 50% din investitiile facute in tara noastra vin tot din comunitatea europeana. UE este un partener economic si politic foarte important al nostru, iata de ce toate sugestiile facute de presedintele Junker sunt percepute de noi foarte pozitiv.”
Kazahstanul intotdeauna a mentinut relatii foarte bune cu Rusia, dar spiritul pragmatic, nu le prmite kazahilor sa neglijeze situatia economica din Rusia. Realitatea de acolo, este mult prea diferita de ceea ce se prezinta posturile TV ghidate de Kremlin. La Forul Economic din Moskova, desfasurat in martie curent, economistul independent Vladislav Jucovschi a facut o analiza cu lux de amanunte a economiei Rusiei.
Vladislav JUKOVSCHII, economist independent din Federația Rusă: ” Economia noastra potrivit evaluarii din 2014 constituie circa 30 de milioane de ruble. Daca impartim aceasta suma la numarul populatiei – 145 de milioane, atunci pe cap de locuitor ar reveni cate 550 mii de ruble pe an, iar pe luna ar fi cam 45 mii de ruble. … In principiul, venitul pe cap de locuitor nu este rau, or acesta este totusi mai mare decat salariul mediu pe tara de 33 mii ruble, pe care, apropo, nu-l primesc circa 73% din angajatii din economie. Indicatorul este de circa doua ori mai mare decat salariu minim pe tara. Totusi as dori sa amintesc, ca veniturile a jumatate din cetateni sunt mai mici de 22 de mii de ruble.
Vladislav Jucovskii, a mai mentionat, ca ” potrivit datelor Rosstatului, doar 20 de milioane de oameni traiesc sub limita saraciei, însă aceste evaluari sunt foarte „pieptanate”.
Vladislav JUKOVSCHII, economist independent din Federația Rusă: ” Daca analizam aceliasi date ale RosStatului, vom observa, ca 72-73% au venituri sub 20 de mii de ruble. Deci, jumatate din populatie este nu ca saraca, ci pauperizata.
Inca circa 50 de milioane sunt saraci sau semi-saraci. Mai mult sau mai putin o duc bine doar circa 18% sau 20 de milioane dintre cetateni.
Clasa mijlocie dispare ca mamutii in perioada glaciala. In cei mai reusiti ani aceasta a constituit 23%. In 2014 -17%, iar in 2015 – mai putin de 13%. Cred ca, catre 2017 numarul oamenilor cu un nivel de viata calitativ se va reduce la 6-7%.”
Economistul Vladislav Jukovskii mentioneaza si faprul, ca restructurarea economiei Rusiei este o misiune imposibila.
Vladislav JUKOVSCHII, economist independent din Federația Rusă: ” Intr-o economie, in care 52 % din PIB o constutuie cheltuielile de consum, nu poate fi vorba de nici o reorientare structurala a economiei.
As aminti, ca in ianuarie a acestui an nu am avut nici o iesire din criza.. Datele operative ale Roscomstatului indica ca industria noastra a scazut in ianuarie in general cu 2,5%, in industria prelucratoare – cu 4,5%. 11 din 16 ramuri ale industriei ruse activeaza in pierdere, pierderile sunt de 15 -20-30-40%, iata de ce criza este profunda si pentru mult timp. Inca acum1,5-2 ani in urma, inca pana la devalvarea socanta a rublei si pana la sanctiuni, am intrat intr-o cadere liniara de durata lunga. De fapt, degradarea industriei poate continua 3-5-7 ani. Spre regret, eu nu vad sfarsitul. Lumpenizarea, degradarea, spalarea capitalului uman, scaderea nivelului de viata. Se produce o desocializare enorma a societatii.”
Respectiva situatie determina Kazahstanul sa caute alte piete de desfacere. In prezent volumul exporturilor doar in Italia le intrece deja pe cele de pe piata Rusiei. Plus la oportunitatile comerciale, Kazahstanul beneficiaza din partea Uniunii Europene si de suport financiar pentru desfasurarea reformelor si modernizarea tarii. 4,5 milioane de euro comunitatea europeana a investit in perioada 2012 – 2015 pentru reformarea sistemului administrativ al Kazahstanului. Incepand cu acest an, Uniunea Europeana investeste in reforma sistemului de justitiei. Beneficii enorme ar Kazahstanului si de pe urma coridorului euroasiatic .
La summitul UE – Kazahstan, Nursultan Nazarbaev a solicitat liderilor de la Bruxelle sa le acorde kazahilor un regim liberalizat de vize pentru perioadele de 15 si 30 de zile. In acest scop, Astana inca un an in urma a oferit oportunitati similare europenilor.
Nursultan NAZARBAEV, președinte al Republicii Kazahstan :” Eu l-am rugat pr Dl. Junker, ca regimul liberalizat de vize pentru 15 si 30 de zile, pe care Kazahstanul l-a facut pentru europeni sa se reflecte ka in oglinda si sa aiba aceliasi efecte pentru cetatenii nostri. Am mai rugat, ca Companiilor de Aviatie civila din Kazahstan sa li se ofere dreptul sa zboare in spatiul european. Credem ca nu vor exista nici un fel de probleme.”
Acordului dintre Kazahstan si Uniunea Europeana privind un parteneriat extins, cuprinde 29 de domenii de cooperare, accentul fiind pus pe comert, drept si dezvoltarea capitalului uman.