Să trăim ca-n Europa!

VIDEO Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Tinerii sunt forța motrice în dezvoltarea societății”

VIDEO Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Tinerii sunt forța motrice în dezvoltarea societății”

12/08/2023
|
0 Comments
|

În contextul Zilei Internaționale a Tineretului, marcată anual la 12 august, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a venit cu un mesaj către tineri. În cadrul unui spot video, diplomatul european alături de tinerii din Republica Moldova au menționat despre domeniile prioritare ale tineretului, cum se pot implica tinerii în viața societății și cum aceștia pot contribui la dezvoltarea comunităților.

Ambasadorul Mažeiks i-a încurajat pe tineri să fie acele forţe motrice ale schimbării și să devină etaloane ale unei vieţi sustenabile, pentru că ei, tinerii, „sunt liderii de azi care construiesc Moldova de mâine – o țară modernă, o țară europeană”.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat, în anul 1999, data de 12 august – Ziua Internaţională a Tineretului. Pe parcursul ultimilor două decenii, celebrată la nivel mondial, ziua de 12 august este promovată drept sărbătoarea anuală a tinerilor, femei şi bărbaţi, ca parteneri esenţiali în schimbare şi ca oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la provocările şi problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.

Ziua Internațională a Tineretului aduce problemele și provocările tinerilor în atenția comunității internaționale și, de asemenea, sărbătorește potențialul tinerilor ca parteneri în societatea globală actuală.

Uniunea Europeană este principalul partener al Republicii Moldova și încurajează participarea activă a tinerilor în activitățile sociale, în ocuparea forței de muncă, prin antreprenoriat social, incluziune socială, învățământ și educație.

2022 a fost declarat de Uniunea Europeană Anul European al Tineretului, iar 2023 – Anul European al Competențelor. Obiectivul acestor doi ani este de a implica tinerii și a include prioritățile acestora în elaborarea politicilor viitoare. Totodată, a da un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții, permițându-le tinerilor să contribuie la tranziția verde și la cea digitală, sprijinind inovarea și competitivitatea.