Să trăim ca-n Europa!

(video) James Pettit: Ceea ce afectează cel mai mult Moldova este eşecul guvernării de a lupta cu corupţia

(video) James Pettit: Ceea ce afectează cel mai mult Moldova este eşecul guvernării de a lupta cu corupţia

13/10/2015
|
0 Comments
|

“Trebuie să fiţi atenţi atunci când vreţi să daţi jos o guvernare, pentru că nu ştiţi cine îi va lua locul”,- este sugestia ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, care a susţinut prima sa lecţie publică în faţa studenţilor din Republica Moldova. Diplomatul a mai spus că pentru a deveni un stat mai puternic, Moldova trebuie să depăşească criza prin care trece, într-un mod în care cetăţenii să simtă că sunt parte integrantă a proceselor democratice, relatează Mesager.
În faţa a sute de studenţi, ambasadorul Pettit a vorbit despre procesul prin care SUA a devenit un stat puternic, oferind astfel un exemplu pentru Moldova. Studenţii însă, s-au arătat mai interesaţi de situaţia actuală din Moldova, aşa că diplomatul a răspuns la toate întrebările tinerilor.

„Cred că oamenii din Moldova au anticipat mai mult progres și reforme. Semnarea Acordului de Asociere a deschis calea ca Moldova să devină o țară europeană, însă nu am văzut prea mult progres. Ceea ce afectează cel mai mult Moldova este eşecul guvernării de a lupta cu corupția. Iar scandalul din sistemul bancar este doar un exemplu de corupţie”, a declarat James Pettit.

Referindu-se la proteste, oficialul a menţionat că acest gen de acţiuni responsabilizează clasa politică. „Ce trebuie să faceți voi este să lansaţi constant mesaje la adresa guvernării. Iar acest lucru îl puteți face cu ajutorul diferitor organizații, prin proteste, dar și cu ajutorul mass-media”, a mai spus ambasadorul SUA la Chișinău.

James Pettit a depus jurământul în calitate de ambasador al SUA în Moldova pe 16 ianuarie 2015.

Sursa: trm.md