Să trăim ca-n Europa!

Video. Italia susține consolidarea securității energetice a Moldovei

Video. Italia susține consolidarea securității energetice a Moldovei

31/03/2015
|
Comments off
|

Energia vantului a inceput sa fie utilizata din timpuri stravechi. Initial aceasta era folosita ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcatiuni, iar ceva mai târziu – pentru punerea in miscare a morilor de vant. Mai nou energia vantului este transformata in energie mecanica si genereaza curent electric. În lume cele mai mari producătoare de energie eoliană sunt: China, Statele Unite, Germania, dar si Italia. Pentru a promova acest gen de energie in tara noastra, o companie italiana a donat Agentiei de Eficienta Energetica o mini statie eoliana.

Mihai Stratan, director, Agenția pentru Eficiență Energetică a declarat pentru Vector European, ca initiativa a venit din partea companiei italiene și că la această stație vor putea fi efectuate prezentări și instruiri privind utilizarea ei.
BETA: Donatella Scarpa, reprezentanta firmei producatoare de statii eoliene, spune ca in Italia, asemenea minifabrici de energie electrica sunt utilizate atat in gospodariile private, cat si in institutiile de menire publica.
Mihai Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică sustine, ca, evident, o statie nu poate asigura independenta energetica, insa sporirea numarului acestora poate schimba viata oamenilor.
Enrico Nunziata , Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, a declarat , ca lansarea acestei statii eoliene, colaborarea in domeniul energetic, dar si in alte sfere este o materializare a suportului italian parcursului european al Moldovei.
Enrico Nunziata , ambasadorul Italiei în RM: Statia lansata astazi este doar un inceput in dezvoltarea sistemului de energie regenerabila. Pe langa efectele directe ale instalarii unei asemenea statii, mai are si valori adaugate. Aceasta statie a fost construita in Moldova, fiindca compania respectiva activeaza de mai multi ani in aceasta tara. Aceasta inseamna ca a avut loc un transfer de tehnologii moderne din Italia catre Moldova. Apoi este vorba si de generarea unor noi locuri de munca. Italia sustine procesul de integrare europeana a Moldovei , ceea ce presupune ralierea tarii la standardele europene, inclusiv in domeniul energetic.
Mini-statia eoliana instalata de compania italiana in Chisinau este o premiera pentru tara noastra, or pana la acest moment nu exista o alta statie de agest gen cu ax vertical.