Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Israelul este alături de Filarmonica Națională

(VIDEO) Israelul este alături de Filarmonica Națională

10/10/2020
|
0 Comments
|

Ambasada Republicii Moldova în Israel împreună cu artiștii moldoveni stabiliți în această țară au venit cu un apel către comunitatea originarilor din Moldova  de a sprijini Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, care a avut de suferit în urma incendiului nefast.

” Cu regret, situația pandemică nu a permis adunarea tuturor artiștilor doritori de a fi prezenți astăzi cu noi, dar doresc să aduc mulțumiri  tuturor celor care ne-au contactat și și-au exprimat solidaritatea cu artiștii Filarmonicii Naționale, solicitând datele  conturilor deschise  pentru a susține financiar reconstrucția edificiului”, a menționat Gabriela Moraru, ambasadorul RM în Israel.

La eveniment a fost prezentă Irina Lunchevici, fiica marelui artist, prim-violonist în Orchestra de muzică populară Fluieraș a Filarmonicii din Chișinău, dirijor artistic și conducător al orchestrei Filarmonicii Naționale, care îi poartă numele. Dumneaei, cu durere în suflet, a povestit că, viața ei și celor apropiați a fost strâns legată de Filarmonica Națională: bunicul Boris Miliutin a venit la Chișinău în 1936 și a fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice, mama Izolda Miliutina a fost prezentatoare de concerte. Nici după două săptămâni de la acele evenimente dramatice nu pot să-mi imaginez că Filarmonica nu mai este…”

Artistul Arcadii Aptecar în mesajul său de sprijin a colegilor de la Filarmonica Națională a subliniat, că ”economia, agricultura, știința sunt fața unei țări, cultura, este sufletul acestia și un popor fără suflet nu este altceva decât populație. Iată de ce toată lumea trebuie să depună efort pentru restabilirea instituției, care este mai mult decât un edificiu”.

Yuri Gorodețki a activat la Filarmonica Națională timp de zece ani, Mihail Gorodețki – peste două decenii. Aceștea au spus că, imaginile cu sala, instrumentele și partiturile arse le-au simțit așa de parcă ar fi ars o parte din viața lor.”

 

În cadrul întrunirii în incita Misiunii diplomatice moldovenești în Israel artiștii au interpretat cateva piese pe care le-au dedicat colegilor săi de la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici”.

Gabriela Moraru, ambasadorul RM în Israel, le-a mulțumit celor prezenți, dar și celor care au transmis déjà mijloace financiare, pentru gestul de solidaritate cu artiștii din Moldova. Ea a mai anunțat, că după ridicarea carantinei în Israel, ambasada, împreună cu primăria municipiului Tel Aviv, oraș înfrățit cu Chisinăul, va organiza un concert de caritate. Mai mulți artiști israelieni déjà și-au manifestat disponibilitatea să participe . Mijloacele fianciare vor fi transferate pe contul deschis pentru renovarea edificiului Filarmonicii.