Să trăim ca-n Europa!

Video. Institutul Goethe a desfăşurat un atelier de creaţie pentru dramaturgii din Moldova

Video. Institutul Goethe a desfăşurat un atelier de creaţie pentru dramaturgii din Moldova

15/12/2015
|
0 Comments
|

In perioada 8-10 decembrie curent Institutul Goethe din Belarus şi Centrul Cultural German “Akzente” din Moldova au desfăşurat la Chişinău un atelier de creaţie pentru dramaturgii din Moldova. La el au participat atît scriitorii de drame, aflati la inceput de cale, cat şi nume sonore precum Dumitru Crudu şi Alexandru Vakulovski. Pe rol de formator a fost scriitoarea si dramaturgul din Germania Marianna Salzmann.

marianna_esra

Marianna SALZMANN este originară din Rusia, dar în 1995 a mers la studii în Germania şi a rămas acolo. Deşi a început să studieze dramaturgia abia în 2008, deja în 2009, pentru piesa “Muzica pâinii albe”, la Viena a obţinut premiul acordat scriitorilor-emigranti, iar în 2012, ea a devenit laureată a premiului literar “Heinrich Wilhelm von Kleist” acordat tinerilor dramaturgi cu varsta de pâna la 35 de ani. Marianna este un dramaturg cunoscut nu doar în Germania, ci şi peste hotarele ei. Colegii de breasla din Moldova au fost profund interesaţi atat de personalitatea Mariannei SALZMANN, cât ţi de experienţa ei profesională.

Marianna Salzmann, dramaturg

“Mi-a făcut o plăcere deosebită, deoarece acest atelier mi-a oferit oportunitatea de a reflecta asupra anumitor lucruridespre teatru si în afara teatrului. Sînt pentru prima dată în Moldova, insa tara dvs-tra nu este pentru mine complet diferită, pentru că eu am socializat în Rusia. M-a interesat enorm de mult multitudinea detaliilor de aici. Mai ales că am avut rude în Bălți si mă simt aici ca acasă. Acest lucru ma facut si mai productiva pentru a scrie și pentru a reflecta”.

Timp de trei zile dramaturgii au deybătut de la egal la egal proiectele lor de scenarii, au discutat despre trendurile în dramaturgia germană şi cea europeană, pe cât de conectată este aceasta la realităţile zilei, care este statutul şi cum activează un dramaturg în Germania.

dumitru-crudu

Dumitru Crudu, dramaturg:
” Au fost trei zile în care ne-am transformat din profesori în elevi şi din elevi în profesori. Chiar şi eu, la vârsta mea, am avut ce învăţa”.

Marianna Salzmann a spus, că şi ea a avut de învăţat mai multe lucruri de la colegii ei de breaslă din Moldova.

Marianna Salzmann, dramaturg

“Ce am luat eu de la acest atelier, e că discuția asupra textelor dramatice și asupra artei este doar un punct de pornire pentru a reflecta asupra societății, în care trăim, asupra formelor de comunicare, pentru că pînă la urmă este important să devenim mai sensibili privitor la cum ne comportăm într-un anumit context. De aceea este foarte util cînd vine cineva din afară pentru a vedea cît de radical se resimte acest lucru. “

Atelierul de creaţie a fost desfăşurat la Chişinău în cadrul Proiectului ”Next Stage Europe”. Acesta a inclus şi Belarus, Georgia și Ucraina, unde s-au desfăşurat workshop-uri similare.