Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) George Kent: așteptăm ca procesul alegerilor în Republica Moldova să fie unul liber și corect, fără interferențe străine

(VIDEO) George Kent: așteptăm ca procesul alegerilor în Republica Moldova să fie unul liber și corect, fără interferențe străine

07/06/2021
|
0 Comments
|

Interviul acordat de Aistentul Adj. al Secretarului de Stat al SUA,  George Kent (GK)  pentru  TVM, “ Dimensiunea Diplomatică” (Moderatoare  Ludmila Barba (LB))

LB:  Bine ați venit în Moldova. În timpul acestei vizite, v-ați întâlnit cu mulți oficiali și lideri politici din Moldova. Ce subiecte ați discutat în timpul acestor întrevederi și care sunt concluziile preliminare?

GK: Scopul vizitei mele, și aceasta este a patra mea aflare aici, sunt discuțiile privind conflictul transnistrean, un proces condus de OSCE, discuțiile privind o soluționare politică a acestei probleme formatul 5 + 2. Și cât am fost aici, am profitat și de ocazie pentru a mă întâlni cu un număr de oficiali și lideri politici din Republica Moldova pentru a vorbi despre viitoarele alegeri și despre viitorul relațiilor dintre Moldova și SUA.

LB: Ați menționat că aceasta nu este prima dvs. vizită la Chișinău. Înțeleg că ați fost aici în iulie 2019. Ce schimbări ați observat de la o vizită la alta?

GK:  Prima mea vizită aici a avut loc în decembrie 2018, deci vizitele mele au avut loc pe parcursul a aproape trei ani. Aș spune că am observat că atmosfera este mai deschisă. În 2018 era un sentiment mai mare de frică, pe care nu îl mai simt acum. Simt că cetățenii Republicii Moldova sunt mult mai deschiși și mai capabili să spună ce simt din punct de vedere politic. Cred că este bine pentru țară, deoarece în cele din urmă oamenii au dreptul de a-și face auzită propria voce atât la alegeri cât și între alegeri.

 LB: SUA a susținut dintotdeauna procesul de democratizare în Republica Moldova și în întregul spațiu post-sovietic. Uniunea Sovietică e moartă deja de trei decenii, dar stabilirea democrației și a statului de drept în acest spațiu este un proces foarte dificil, cu multe obstacole. Care sunt motivele pentru că lucrurile stau astfel?

GK: Ei bine, în primul rând aș dori să felicit Moldova pentru 30 de ani de independență anul acesta. Știu că sărbătoriți oficial acest lucru în august, dar aș dori să vă felicit pentru cei 30 de ani. Statele Unite există ca țară din 1776 și încă lucrăm, așa cum spune Constituția noastră și Declarația de independență, pentru o uniune mai perfectă. Democrația este un proces care nu este un scop final și cred că, în calitate de americani, suntem foarte umili cu privire la propriile provocări de a ne îmbunătăți propriile instituții și de a crea un sistem în care să fie auzită vocea tuturor. Cred că în cazul Moldovei și al altor țări care au devenit independente în urmă cu 30 de ani, există încă o provocare de a depăși moștenirea perioadei sovietice și aș dori să indic aici două elemente cheie: primul este sistemul de justiție și procuratura iar în multe țări de asemenea și serviciile de informații. Așadar, cred că atunci când o țară ca Moldova vrea să adere la Europa, ca slogan, ceea ce înseamnă aceasta de fapt este că vor instituții care să protejeze și să servească oamenii, spre deosebire de instituțiile care servesc statul și de multe ori în detrimentul oamenilor . Deci, cred că s-a parcurs un drum de 30 de ani în Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și în alte țări, pentru a îmbunătăți instituțiile și a servi poporul. Cred că aceasta este provocarea pentru liderii Republicii Moldova, aceasta este așteptarea poporului moldovenesc, iar SUA ca partener susține acest proces.

 LB: Din 2012 până în 2014 ați ocupat funcția de director al Biroului Internațional pentru Combaterea traficului de Droguri și Aplicarea Legii (INL). Din 2014 până în 2015 ați fost coordonatorul principal anticorupție în Biroul European. Pe baza experienței dvs, care este unul dintre cele mai eficiente instrumente de combatere a criminalității și corupției?

GK: Cred că provocarea pentru sistemului de justiție în combaterea corupției este reprezentată de instituțiile cu integritate. Nu sunt doar instituții independente, deoarece dacă aveți judecători corupți care sunt independenți, aveți judecători corupți independenți. Ai nevoie de judecători independenți, cu integritate. Aceasta este o adevărată provocare pentru fiecare țară, deci aveți nevoie de un proces de selectare, evaluare a muncii și apoi disciplinare dacă acești oameni încalcă legea. Aceasta include polițiști, procurori și judecători. Respectiv, consider că aceasta este provocarea cheie pentru fiecare țară. Cred că transparența este extrem de importantă, așa că oamenii trebuie să vadă ce se întâmplă în interiorul instituțiilor din țara lor. De asemenea, nu este doar problema sistemului judiciar. În achizițiile publice, în care guvernul cumpără servicii și bunuri, trebuie să existe un proces foarte transparent. Acest lucru le va oferi oamenilor încredere că știu ce se întâmplă cu banii din impozite și ce face guvernul lor. Aș spune că un ultim punct cheie este cât de mulți funcționari publici sunt plătiți, pentru că, dacă funcționarii publici nu primesc un salariu, aceștia vor fura. Deci, dacă o țară dorește ca poliția să fie sinceră, procurorii să fie onești, judecătorii să fie onești, oficialii ministerului să fie onești, acestora trebuie să li se plătească un salariu onest. 

LB: Ați menționat că S.U.A. face parte din formatul 5 + 2 și acum, în timpul acestei vizite, ați participat la un dialog în acest format. Îmi puteți spune care a fost scopul acestui eveniment?

GK: Cred că este întotdeauna important să înțelegem că scopul principal al acestui proces este de a sprijini integritatea teritorială, suveranitatea, granițele recunoscute la nivel internațional ale Moldovei cu un statut special pentru Transnistria. Respectiv, acesta este obiectivul nostru. Cum ajungem acolo? Aceasta este provocarea, deoarece au trecut aproape 30 de ani de când a început acest proces. În prezent, lucrăm la ceea ce se numește o serie de pași mici pentru a consolida încrederea, dar acesta nu este scopul final. Scopul final este de a avea un proces politic cu discuții între oficialii din Chișinău și Tiraspol pentru a ajunge la o soluție, astfel încât Transnistria, ca regiune, să aibă un statut special, dar să se afle în granițele recunoscute la nivel internațional ale Republicii Moldova.

 LB: Dacă urmăriți evenimentele din această regiune în Ucraina, Crimeea și Donbas, în Federația Rusă și în Belarus, puteți observa tendința Federației Ruse de a se implica în țările fostului lor Imperiu Sovietic. În aceste circumstanțe, care sunt șansele de soluționare a conflictului transnistrean?

GK: Ei bine, cred că fiecare țară are dreptul să-și aleagă propria cale și asta nu depinde de nimic altceva. Politica noastră față de Moldova este că ține de poporul Republiciii Moldova să decidă viitorul țării lor. Politica noastră față de Armenia este ca oamenii din Armenia să-și aleagă propria cale, aceasta este chiar politica noastră față de Belarus, că poporul din Belarus are dreptul să-și aleagă propria cale. Statele Unite, Rusia sau Uniunea Europeană nu trebuie să spună „aceasta este calea voastră spre viitor”. Calea spre viitor a Moldovei ar trebui să fie hotărâtă de moldoveni și aceasta se decide în alegeri, se decide în discuții politice și este într-adevăr responsabilitatea dumneavoastră. Deci, Moldova are o istorie comună cu vecinii săi, cred că istoria este importantă, dar în cele din urmă modul în care MOLDOVA vrea să-și aleagă calea de urmat, cum își alege calea spre dezvoltare, cum își alege legăturile politice, din nou, aceasta este o alegere pentru poporul moldovenesc. Angajamentul nostru ca partener este să susținem instituțiile moldovenești care servesc interesele poporului Republicii Moldova și să susținem, de asemenea, dreptul moldovenilor de a-și alege propriul guvern.

 LB: Situația securității regionale este, în părerea mea, este una foarte îngrijorătoare. Probabil că aceste întrebări vor fi discutate în viitoarea întâlnire a lui Biden și Putin la Geneva. Până atunci, care este politica de la Washington în ceea ce privește statele din Europa de Est și s-a schimbat oare ea acum că un nou președinte este în Casa Albă?

GK: Cred că politica SUA față de această parte a Europei a fost aceeași pentru întreaga mea carieră de 29 de ani. Credem că Europa ar trebui să fie întreagă, liberă și în pace. Și asta înseamnă că Moldova ar trebui să fie întreagă, liberă și în pace. Aceasta a fost politica noastră de la destrămarea Uniunii Sovietice în urmă cu 29 de ani. Ceea ce facem este să sprijinim țările din Europa Centrală, din Europa de Est, din Caucaz, să aibă posibilitatea de a fi prosper, sigur și democratic, cu instituții de integritate. Deci asta este politica noastră. Acestea fiind spuse, susținem respectiva poziție în Moldova, o susținem în Ucraina și o susținem în Georgia. Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Fiecare țară este diferită, dar politica noastră vine să sprijine succesul lor. Deoarece țările sunt sigure, au relații bune cu vecinii lor, sunt prospere și sunt democratice, nu va exista o problemă de securitate regională.

 LB: Dle Kent, oficial Moscova continuă să-și mențină dreptul de a menține fostele state sovietice sub sfera lor de influență. Care este poziția Washingtonului în această privință?

GK: Tratăm fiecare țară după meritele sale. Și, după cum ați menționat, președinții Rusiei și Statelor Unite vor avea o întâlnire la Geneva pe 16 iunie, dar când vine vorba de drepturile Ucrainei și Moldovei, Georgiei și altor țări, susținem că ar trebui să aibă de ales. Nu este alegerea noastră unde vor dori să ia calea. Aceasta este alegerea acestor țări. Astfel, de exemplu, miniștrii de externe ai Moldovei, Ucrainei și Georgiei s-au întâlnit recent și au spus că toți trei privesc către Uniunea Europeană. Aceasta este alegerea acestor țări. Alegerea Armeniei este oarecum diferită, dar asta este alegerea lor. Susținem alegerea lor. Nu susținem drepturile unei alte țări de a decide soarta țărilor respective.

LB: Cunoașteți probabil, dar societatea moldovenească este foarte polarizată între est și vest.

GK: Cred că oamenilor le place să vorbească despre polarizare. Le place să folosească aspecte precum limbajul și orientarea geopolitică. În politică vorbim despre acestea ca probleme de paravan. Aceste probleme sunt concepute pentru a diviza. Cred că majoritatea cetățenilor Moldovei sau Statelor Unite sau altor țări vor politicieni care se unesc, care să arate o viziune pozitivă a ceea ce vor face pentru viitorul țării. Cum aveți de gând să luptați împotriva corupției? Cum le veți oferi oamenilor posibilitatea de a câștiga un salariu cinstit acasă, mai degrabă decât să meargă peste hotare, deoarece nu există locuri de muncă acasă? Cred că acestea reprezintă o agendă favorabilă pentru oportunitatea nu doar de a nu se diviza, dar și de a se uni. Este un exemplu pozitiv de urmat pentru Moldova și este un mod pozitiv de urmat pentru Statele Unite.

 LB: Domnule Kent, sunt sigur că știți că pe 11 iulie vom avea alegeri parlamentare aici în Moldova. În opinia dumneavoastră, candidații la alegeri ar trebui să utilizeze factorul geopolitic în campanie? Care sunt așteptările Washingtonului pentru viitoarele alegeri din Moldova?

GK: Cred că cel mai important este să existe un proces care să fie liber, corect și fără interferențe străine. Pentru că dreptul de a vota la alegeri este un drept democratic fundamental pentru ca cetățenii să aleagă cine le va guverna țara. Respectiv, în primul rând, există o așteptare ca procesul să fie liber și corect. Și apoi, după aceea, sperăm că va exista un guvern și că guvernul va stabili o direcție pentru țară. Statele Unite, cum am făcut în trecut, vor fi gata să susțină un guvern de succes. Pentru noi nu este important cine a fost în guvern ci că aceste persoane sunt alese legitim și că vor cu adevărat ca țara să aibă succes. Și vom fi un partener în succesul moldovenesc.

 

LB: Domnule Kent, ce fel de mesaj ați dori să transmiteți cetățenilor moldoveni și telespectatorilor televiziunii noastre publice?

GK: Aș spune doar, repetându-mă într-un fel, că Statele Unite vor ca Republica Moldova să aibă succes. Vrem ca moldovenii să aibă o viață sigură fericită și prosperă aici în Moldova și vom face tot ce putem pentru a susține acel succes într-o țară care le va proteja drepturile și le va oferi oportunități de a avea o viață mai bună.

LB: Domnule Kent, vă mulțumesc foarte mult pentru acest interviu, pentru timpul acordat. Aș vrea să vă doresc succes în munca dumneavoastră, presupun deloc ușoară, dar foarte importantă.

SURSA: ”Dimensiunea Diplomatica”, TV Moldova-1