Să trăim ca-n Europa!

(Video) FMI așteptat în Moldova

(Video) FMI așteptat în Moldova

21/09/2015
|
0 Comments
|

Semnarea unui acord cu Misiunea Fondului Monetar International este in circumstantele create de o importanta vitala pentru statul nostru. Argumentele care vin sa confirme acest lucru sunt bazate pe cifre.
In primul rand, ar trebui sa amintim, ca la momentul elaborarii bugetului pentru 2015 si adoptarii lui, acesta deja prevedea un deficit de aproape 4 miliarde de lei.
96 millioane de euro sau circa 2 miliarde de lei, sunt banii care reprezentau finantarea directa din partea Bancii Mondiale si din partea Uniunii Europene, si fusese inclusi in buget la capitolul „venituri”. Dar finantarea a fost stopata din cauza sustragerii ilicite a miliardului de dolari. Miliardul de dolari furat sau peste 15 miliarde de lei trebuie acoperit, fiindca exista garantia statului.
Facand o ecuatie simpla: 4 plus 2 plus 15, avem un deficit de cel putin 21 de miliarde de lei, in timp ce bugetul de stat pentru 2015 a fost aprobata suma de peste 30 de miliarde la capitolul venituri si peste 34 miliarde lei la capitolul cheltuieli.

In situatia unei lipse de transparenta in sistemul financiar- bancar, nici Banca Mondiala, nici Uniunea Europeana, nici oricare alt donator extern nu va oferi Moldovei sprijin financiar, pana tara noastra nu va avea un semnal din partea Fondului Monetar International.
Misiunea FMI este aseptata la Chisinau ca un colac de salvare. Unii reprezentanti ai guvernarii isi exprima increderea, ca deblocarea finantarii se va produce odata cu lansarea negocierilor, insa acest fapt e putin credibil.
Aceasta fiindca FMI a pus in fata Chisinaului mai multe conditii, care tin nu doar de lichidarea celor trei banci implicate in schema sustragerii muliardului, ci si de alte domenii. Premierul Valeriu Strelet avea sa declare in cadrul unei sedinte de guvern, ca cerintele FMI prevad o durata lunga de realizare.
Valeriu Strelet, prim-ministrul RM: „Sunt politici de lungă durată. Ele vizează reforma administrației publice centrale, descentralizarea și consolidarea independenței Administrației Publice Locale, politici ce vizează politici fiscale și politici ce vizează diferite plăți fiscale inclusiv sistemul de pensii”.
In anticiparea vizitei Misiunii FMI in tara noastra si deblocarea relatiilor cu partenerii de dezvoltare, guvernul a creat un grup de lucru, abilitat sa elaboreze pachetul necesar de actiuni, pe care sa-l discute cu demnitarii de la FMI.
Pe de alta parte, experţii economici independenti de la IDIS „Viitorul” au lansat un studiu cu genericul „Criza economică – impact şi măsuri de răspuns”, in care in urma unor analize, concluzioneaza, ca semnarea urgentă a unui nou Acord cu FMI este mai mult decât necesară pentru deblocarea finanţării din partea partenerilor de dezvoltare, dar aceasta nu va împiedica manifestarea crizei economice. Economia tarii, sustin expertii, va înregistra rezultate negative practic în toate sectoarele. Motivele principale fiind reducerea producţiei industriale si a celei agricole, descresterea sesizabila a volumelor de comerţ extern si a remitentelor, si nu in ultimul rand diminuarea consumului. Toate acestea, mentioneaza expertii, au loc pe fundalul deprecierii leului, creşterii puternice a preţurilor şi a imposibilităţii angajaţilor de a majora salariile.
Un acord cu FMI ar putea preveni un defolt al tarii, dar pentru redresarea situatiei sunt necesare politici si actiuni bine gandite, menite sa relanseze economia.