Să trăim ca-n Europa!

(Video) EUPROJECTS.MD . O nouă sursă de informare despre proiectele europene implementate în Moldova

(Video) EUPROJECTS.MD . O nouă sursă de informare despre proiectele europene implementate în Moldova

15/06/2015
|
0 Comments
|

La initiativa ambasadei Marii Britanii in Moldova, sustinuta de reprezentantele diplomatice in tara noastra a Suediei, României, Letoniei și SUA, și cu participarea Delegației Uniunii Europene, recent a fost lansat un site si un ghid care informeaza moldovenii despre mai multe proiecte materializate in diverse colturi ale tarii cu suport european. Aceste produse informationale sunt parte a campaniei “ Vezi cu ochii tăi susținerea Uniunii Europene în Moldova” , lansate in 2014.

Phil Batson , ambasadorul Marii Britanii in Moldova la prezentarea celor doua produse, a site-ului euprojects.md si a albumului, ambele menite sa fac mai multa lumina privind suportul finaciar european acordat tarii noastre. Apoi estafeta a preluata de Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în tara noastra. „Deseori aud întrebarea de ce Uniunea Europeana investește în Moldova, spune diplomatul european si tot el raspunde: e simplu – pentru că ne pasă”.

Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în RM: Numai prin intermediul unui singur proiect, cel privind „Stimularea Economică în Zonele Rurale” am reusit sa cream 10 mii de locuri de munca, sa sprijinim sau sa sustinem lansarea a 1600 de intreprinderi mici si mijlocii. Prin sistemul de instruire instituit au fost dezvoltate capacitatile antreprenoriale ale oamenilor din mediul rural”

La sustinerea antreprenoriatului, dar de aceasta data in randul femeilor, s-a referit si ambasadoarea Suediei in tara noastra, Ingrid Tersman. Ea a povestit cu satisfactie despre rezultatele proiectului „Femeile in afaceri”. Timp de trei ani au fost sprijinite 90 de companii, ca activeaza in in domenii precum comertul cu ridicata si amanuntul, servicii de saatate, confectii si sectorul alimentar.

Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei in RM: „ Unele din aceste companii au atins o crestere de 27 la suta. Nici in tara mea, in Suedia, nu sunt multe companii, care s-ar putea lauda cu un asemenea ritm de crestere. Rezultatele au fost atat de impresionante incat guvernul Suediei a decis sa continuie acest proiect in Moldova, dar si sa realizeze ceva similar in alte tari.”

Uniunea Europeana, in comparatie cu altii, nu este selectiva in sprijinirea zonelor sau localitatilor din Republica Moldova. Si in acest context ar putea fi enumerate mai multe proiecte europene implementate in regiunea transnistreana si autonomia gagauza. Printre aceste am putea nominaliza si constructia cu banii guvernului slovac a apeductului in localitatea Dezghingea. Gratie suportullui guvernului slovac, celor 5000 de locuitori le-a fost asigurat accesul la apa potabila de calitate. Robert Kirnag, ambasadorul Slovaciei in Moldova, a tinut sa mentioneze ca acesta nici pe departe nu este singurul proiect sustinut de tara sa.

Robert Kirnag, ambasadorul Slovaciei in RM: Din 2014 Slovacia a devenit unul dintre cei trei parteneri de nivel superior si singurul de acest gen in Europa. Noi activam pe 2 directii. Prima – calitatea guvernarii, fiindca pentru noi, cei din UE ordinea este foarte importanta si calitatea guvernarii trebuie sa fie fie foarte buna atit la nivel central, cat si la cel local, si banii publici trebuie sa fie gestionati corect. Cea de-a doua directie este protectia mediului ambiant si aici este vorba de accesul la apa potabila calitativa, constructia sistemelor de canalizare si managmentul deseurilor.”
Problema accesului la apa de calitate si la sisteme de canalizare este una stringenta in Moldova. La Floresti, sustine Sergiu Rusu, locuitorii ar fi putut ramane fara apa, daca nu era suportul european.
Investitiile europene vin atit pe filiera institutiilor supranationale, cat si din partea guvernelor tarilor – membre. Polonia, de exemplu, a sustinut mai multe proiecte in domeniul agricol. Printre beneficiari este si Jorj Dumitriu din satul Boscana, Criuleni, care cu bani polonezi si-a construit o uscatorie solara pentru fructe si legume. Acum isi face planuri de viitor.
Eu pot sa va zic unde este miliardul, a spus ambasadorul Romaniei in Moldova Marius Lazurca. Mai bine zis, un miliar si jumatate de lei a continuat el, referindu-se la suportul guvernului roman pentru tara noastra oferit in 2014. Acesti bani au fost directionati pentru crearea Serviciului Mobil de Urgenta , Reanimare si Descarcerare, dar si pentru diverse lucrari de renovare a peste 780 de gradinite in toata tara.
Ambasada Marii Britanii in calitatea sa de gazda s-a referit mai putin la proiectele implementate cu suportul guvernului britanic. Acestea insa nu sunt putine. Printre cele realizate in 2014 sunt dotarea Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor exceptionale cu masini de pompieri moderne, instalarea rampelor în clădiri cu menire socială la Causeni. Un an mai devreme, la Comrat a fost creat un Centru de Dezvoltare a Carierei SYSLAB.
Phil Batson , ambasadorul Marii Britanii in RM: „ Moldova este in Europa si Uniunea europeana, tarile comunitare isi doresc ca tarile de la hotarele sale sa fie sustenabile si dezvoltate. Iata de ce ajutam Moldova, ca oamenii, localitatile, economia sa se poata dezvolta. Cat tine de optiunile moldovenilor, poate nu au suficienta informatie si noi am ales aceasta cale sa o impartasim.”

Accesarea sitului euprojects.md ofera cetatenilor moldoveni sa vada care sunt costurile proiectelor realizate si cum au fost acestea implementate.