Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Estonia: peste 90 la suta de servicii sunt efectuate on-line

(VIDEO) Estonia: peste 90 la suta de servicii sunt efectuate on-line

25/01/2016
|
0 Comments
|

In lipsa unor resurse naturale subterane, estonienii, în ultimii 10 ani, si-au concentrat atenţia in mod deosebit pe dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, astfel încât astăzi Estonia este considerată una din ţarile de referinţă în domeniu. Experienţa ei este studiată şi preluată de statele din spaţiul ex-sovietic, dar si de ţările bătrânului continent.

Karli Suvisild, specialist IT, Enterprise Estonia
100% dintre şcoli şi instituţii de stat dispun de calculatoare, toate şcolile au cataloage electronice ,76 la sută din populaţia ţării are calculatoare la domiciliu, internetul în sistem Wi-Fi acoperă toată ţara. Mai mult, accesul la internet este considerat în Estonia un drept social, de care cetăţenii, pur şi simplu, nu pot fi privaţi. De asemenea, 99 la sută dintre toate plăţile bancare, 95 la sută din declaraţiile pe venit şi tot atâtea din reţetele medicale sunt efectuate şi, respectiv, eliberate în format electronic.

Prin intermediul platformei electronice www.eesti.ee, la care sunt conectate peste 800 de instituţii, estonienii pot afla o gamă foarte largă de informaţii de la orice instituţie de stat şi pot beneficia de zeci de servicii. Datele despre companiile înregistrate în Estonia, fondatorii, proprietăţile de care dispun, suma impozitelor achitate sunt, de asemenea, accesibile pe acest site. Accesul la informaţie este efectuat prin intermediul cardului IT, pe care obligatoriu il obtine orice estonian , ce a atins vârsta de 16 ani. Costul acestuia este de 25 de euro.

Karli Suvisild, specialist IT, Enterprise Estonia
Acest card înlocuieşte actele de identitate ale posesorului, inclusiv permisul de conducere, poliţa de asigurare, cardul de reduceri de la magazine, cardul bancar, biletul pentru călătoria în transportul public . Mai mult, cu ajutorul acestuia, posesorul poate face o mulţime de lucruri fără a ieşi din casă – să achite serviciile bancare şi comunale, să înregistreze copilul la şcoală sau la grădiniţă, să înregistreze în termen de 18 minute o întreprindere, să controleze reuşita şcolară a copilului său, să consulte medicul sau să comande medicamente din farmacii. Tot cu ajutorul acestui card orice estonian poate vota la alegerile parlamentare sau locale.

Chiar dacă votul electronic reprezintă una dintre marile controverse ale utilizării noilor tehnologii, Estonia a reușit să implementeze proceduri de vot prin internet. Este singura țară care aplică votul prin internet pentru toate tipurile de alegeri și este până în prezent unul dintre cele mai de succes exemple, cu toate acestea nu a scăpat de critici referitoare la posibilitățile de fraudare a votului.