Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Estonia: oportunităţi de finanţare pentru agricultori

(VIDEO) Estonia: oportunităţi de finanţare pentru agricultori

01/10/2015
|
0 Comments
|

Relaţia dintre bancă şi client înseamnă, financiar vorbind, pierdere sau câştig. De zece ani Băncile din Estonia nu mai au pierderi de pe urrma creditării întreprinderilor mici şi mijlocii din domeniul agricol. Riscurile sunt asigurate suplimentar de Fondul de Dezvoltare Rurală, care acoperă până la 85 la sută din suma creditului , fără să crească dobânda acestuia.
Fondul MES de Dezvoltare Rurală din Viljiadni ( se citeşte VILIANDI) are un capital de peste 40 de mln. de euro şi un portofoliul de afaceri de 62 de mln euro. În fiece an fondul oferă garanţii financiare pentru cel puţin 300 de fermieri care iau credite de la Băncile din Estonia.

RAULI ROSENBERG, PREŞEDINTE CONSILIU, FONDUL DEZVOLTARE RURALĂ, ESTONIA
Aici se află întreprinderea de susţinere a vieţii rurale. Lucrăm cu toate îtreprinderile agricole, silvicole şi de pescărit. 047. Noi garantăm creditele bancare şi avem misiunea unei companii de asigurare. Capitalul care este investit la întreprinderile din Estonia are în MES un garant.

Fondul a fost creat în 1993 ca şi o companie de asigurări. Banii veneau din bugetul de stat şi atunci politicieni îşi permiteau să intervină cu indicaţii de a favoriza pe un client sau altul, susţine Rauli Rozenberg, preşedintele Fondului.

RAULI ROSENBERG, PREŞEDINTE CONSILIU, FONDUL DEZVOLTARE RURALĂ, ESTONIA
Politicienii s-au implicat? Da, Cândva şi la noi unii politicieni au încercat să folosească instituţiile de creditare în scopuri electorale. Au fost tentative, dar suntem fericiţi că am rezistat tentaţiilor să nu facem prostii. Da, ne cereau să oferim credite foarte ieftine, să dăruim cuiva bani, mai ales în perioada preelectorală.

În timp Fondul de Dezvoltare Rurală şi-a căpătat independenţa financiară şi politică. De 11 ani beneficiază de ploliticile investiţionale ale UE în domeniu.

RAULI ROSENBERG, PREŞEDINTE CONSILIU, FONDUL DEZVOLTARE RURALĂ, ESTONIA
Acum suntem fericiţi că deja de mulţi ani, poate de vreo 10 ani politicienii nu ne presează şi acest lucru ne permite să ne păstrăm capitalul. 3.28 Îi sfătuim pe toţi să-şi facă lucrul şi să nu presteze servicii ieftine politicienilor mai ales în perioada electorală”.
COR: Fermierii din Estonia au acces la credite bancare cu o dobândă de la 1,5 la 3 şi până la cel mult 6 la sută. Orice întreprindere, fermă sau instituţie din Estonia care îşi desfăşoară activitatea în domeniul rural poate beneficia de astfel credite bancare şi de garanţii suplimenatre oferite de Fondurile de Dezvoltare Rurală. Fondul din Viljiandi asigură creditele a peste 500 de beneficiari din Estonia.

TITUS, ANALIST FINANCIAR, FONDUL MES, VILJIANDI, ESTONIA
Banca este cea care cere acoperire financiară pentru creditele cu risc de returnare. Sunt fermieri care solicită credite dar nu au suficiente fonduri pentru gaj. Noi studiem situaţia, încheiem contracte cu fermierii prin care putem să garantăm până la 85 la sută din suma creditului oferit de bancă. 1.35 Avem propriul capital format”.
COR: La Fondul de Dezvoltare Rurală din Viljiandi lucrează 25 de angajaţi, Majoritatea au experienţă bogată în domeniul financiar-bancar, dar cu toate acestea continuă să înveţe tot ce apare nou pe piaţa europeană.

LEEA KIRSINUU, CONTABILĂ

„ Pentru mine este o posibilitate, deoarece piaţa muncii este foarte mică. Am posibilitatea să-mi folosesc cunoştinţele, experienţa. Aici sunt apreaciată. Nu locuiesc în Viljiandi, ci în Tartu. Deşi Tartu e un oraş mai mare şi cu mai multe posibilităţi eu acolo nu-mi pot găsi de lucru. Mi se spune că sunt prea calificată. 1.40 De salariu sunt mulţumită”.

KADRI SURVA, CONTABIL-ECONOMIST
În fiecare zi învăţăm ceva nou, viaţa ne impune. 048. Cred că acum timpurile sunt aşa, tehnologiile avansează şi ne fac şi pe noi să studiem mereu. 124.Acum de când Estonia este în UE nouă, celor din localităţile mici ne mai uşor de trăit, deoarece avem mai multe posibilităţi: să lucrăm, să alegem şi să călătorim.”

Experienţa în domeniu obţinută de Fondul de dezvoltare Rurală din Viljiandi i-a servit drept recomandare pentru a obţine un milion de euro ca şi investiţii oferite de UE. Cu aceşti bani Fondul va deschide o Şcoală de consultanţă, la care fermierii din Estonia vor învăţa cum să obţină mai uşor credite de la Bănci şi cum să întocmească de sinestătător dosarul de subvenţionare agricolă.