Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Cyril Muller, vicepreşedintele Băncii Mondiale: Sperăm să lucrăm împreună cu Guvernul din Moldova pentru a îmbunătăți calitatea guvernării și lupta cu corupția

(VIDEO) Cyril Muller, vicepreşedintele Băncii Mondiale: Sperăm să lucrăm împreună cu Guvernul din Moldova pentru a îmbunătăți calitatea guvernării și lupta cu corupția

07/11/2016
|
0 Comments
|

Interviu cu Cyril Muller, Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrala

VE: D-le Muller, care este scopul vizitei Dvs. în Moldova şi care sunt expectativele?

Cyril Muller: Am fost printre primii angajați ai BM care a vizitat Moldova după independență. Am fost aici în urmă cu aproape 25 de ani. Acum, mă aflu aici deoarece sunt responsabil pentru această regiune și intenționez să am discuții cu Guvernul, sectorul privat și cu partenerii noștri, despre programul Băncii Mondiale. Aștept cu mare interes să aflu ce poziție adoptă astăzi Moldova, deoarece am cunoscut Moldova destul de bine în trecut.

VE: Atât autoritatile oficiale, cât şi societatea civilă evaluiază periodic implementarea Agendei de Asociere. De fapt, este vorba de realizarea reformelor. La unii indicatori, gradul de implementare ajunge la 60-70 sau chiar 90 %. Însa la o analiză mai minuţioasă se observă că este vorba de adoptarea sau perfecţionarea unor legi sau acte normative, iar cetăţeanul de rând nu prea sesizează rezultatele reformelor. De ce indicatori se va ghida Banca Mondială în aprecierea situatiei din Moldova şi cum o va face?

Cyril Muller: Scopul programelor finanțate de Banca Mondiala în Moldova este de a avea un impact pozitiv asupra vieții cetățenilor acestei țări. Așadar, scopul programului nostru, nu constă în a avea legi sau norme noi, ci are drept obiectiv ca acestea să aibă un impact pozitiv asupra standardelor de viață, Evaluarea mea cu privire la poziția curentă a Moldovei este că au fost întreprinși niște pași foarte importanți. Au fost adoptate legi și un cadru normativ, un set de elemente de disciplină care au fost introduce, după părerea noastră, sunt extrem de valoroase. Acum provocarea este de a le concretiza pentru ca acestea să aibă un impact pozitiv asupra tuturor cetățenilor. Din păcate, de la modificarea legii pănă la implementarea și impactul acesteia este o cale lungă, dar este un lucru necesar. Așdar, pe de o parte sunt satisfăcut cu privire la pașii care au fost întreprinși, însă provocarea viitorului tine de implementarea acestora pentru a beneficia de toate avantajele oferite de acest cadru legal.

VE: În ce masură suportul bugetar va fi raliat la rezultatele reformelor şi lupta cu corupţia? Care va fi algoritmul de acordare a suportului: după principiul ” totul sau nimic?” sau ”mai mult pentru mai mult”, deci mai multe rezultate – mai mult suport?

Cyril Muller: În mod evident va fi utilizat principiul “mai mult pentru mai mult”. Avem programul nostru de susținere a reformelor structurale, care, în curând, sper că va fi relansat si va beneficia de suport bugetar. Cred că relansarea va fi facuta pe o bază bună și puternică. Sperăm să lucrăm împreună cu Guvernul din Moldova, dar si cu alte părți interesate, pentru a ne putea concentra pe domeniile care vor avea cel mai mare impact, fiiind vorba de îmbunătățirea performanței instituțiilor, de îmbunătățirea calitatii guvernării, și de lupta cu corupția.

VE: De-a lungul anilor Banca Mondială a finanţat mai multe proiecte social-economice. Care sunt criteriile utilizate de instituţia pe care o reprezentati în selectarea proiectelor si, în acest context, pe cât de eficientă este colaborarea cu autorităţile de la Chisinau?

Cyril Muller: Un lucru foarte important este că Banca Mondiala are scopuri. Suntem o instituție a cărei scop este de a oferi ajutor țărilor să pună capăt sărăciei extreme și să asigure prosperitate împărtășită,. Deci, este vorba de edificarea unei lumi mai bune. In acest context, aici în Moldova, am realizat un studiu de diagnosticare pentru a înțelege cum am putea realiza aceste scopuri într- un mod căt mai eficient. Pe baza acestui studiu de diagnosticare, am purces la elaborarea unei strategii împreună cu Guvernul și cetățenii țării pentru a vedea ce putem finanța și ce activități trebuie întreprinse, care să fie consecvente cu rezultatul studiului, și sa produca un impact maxim. Este important să cunoașteți, că orice proiect al Bancii Mondiale este evaluat si monitorizat în mod continuu, iar atunci când lucrurile încep să meargă prost, noi întreprindem acțiuni. Scopul nostru dintotdeauna, este ca lucrurile sa se îmbunătățeasca. Este foarte important ca aceste resurse să fie cheltuite pentru scopurile prevăzute și noi facem acest lucru în parteneriat. Abordarea noastra nu este “Banca Mondiala știe cel mai bine” sau “Guvernul știe cel mai bine”. Din contra, dorim sa facem totul cu oamenii și pentru oameni, în conlucrare cu Guvernul.

VE: D-le Muller va mulţumim pentru acest interviu şi vă urăm succese.

Sursa: Vector European