Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Comisiile permanente au discutat cu președinții Comitetelor pentru afaceri externe din cadrul Parlamentelor Țărilor Baltice

(VIDEO) Comisiile permanente au discutat cu președinții Comitetelor pentru afaceri externe din cadrul Parlamentelor Țărilor Baltice

27/10/2021
|
0 Comments
|

Astăzi, a avut loc întrevederea membrilor Comisiei politică externă și integrare europeană și a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova cu președinții Comitetelor pentru afaceri externe din cadrul Parlamentelor Țărilor Baltice.

Vizita oficialilor are loc la invitația Doinei Gherman, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană.

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană a menționat că această vizită reprezintă un semn clar de prietenie, de deschidere și suport din partea Țărilor Baltice. „Anul viitor se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre  și pe această cale țin să Vă mulțumesc pentru tot suportul politic, diplomatic, social, economic, cultural, dar și educațional care a fost oferit Republicii Moldova de-a lungul timpului. Totodată, vă mulțumim pentru sprijinul și suportul acordat în combaterea pandemiei de COVID-19”, a declarat Doina Gherman.

La rândul său, Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a menționat că Republica Moldova și Țările Baltice au avut un parcurs istoric comun în perioada de dobîndire a independenției.

Totodată,  deputatul a subliniat că experiența Parlamentelor statelor baltice în abordarea subiectelor ce se referă la securitatea cibernetică, combaterea informațiilor false, precum și reforma instituțiilor care gestionează aceste domenii, ar fi utilă pentru țara noastră.

Întrevedere Doina Gherman cu Președinții Comitetelor pentru afaceri externe – 27 octombrie 2021 – YouTube

Întrevederea a prilejuit și o trecere în revistă a principalelor realizări și priorități de pe agenda legislativă, dar și a provocărilor determinate de criza în domeniul sănătății, cauzată de pandemia COVID-19, din domeniul economic și cel energetic.

De asemenea, oficialii au mai discutat și despre implementarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, ratificarea acordurilor bilaterale în domeniu social, reforma administrației publice, în procesul de realizare a cărora expertiza și asistența  partenerilor statelor baltice ar fi oportună.

La final, interlocutorii au reiterat disponibilitatea menținerii unui dialog dinamic și constructiv, menit să aducă beneficii tangibile pentru cetățeni.

Delegația Președinților Comitetelor pentru afaceri externe din cadrul Parlamentelor Țărilor Baltice efectuează o vizită la Chișinău, în perioada 26-31 octombrie curent, care include întrevederi cu mai mulți oficiali din Parlament, Guvern, dar și cu Șefa statului.

SURSA: parlament.md