Să trăim ca-n Europa!

(video) Cele 27 de state-membre se reunesc la Bratislava pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene

(video) Cele 27 de state-membre se reunesc la Bratislava pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene

14/09/2016
|
0 Comments
|

La 16 septembrie, capitala slovaca Bratislava va gazdui o discutie informala cu privire la viitorul Uniunii Europene, reunind liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, Președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean- Claude Juncker.

În mod prioritar, discuțiile au menirea să lanseze o auto-reflecție asupra UE și ia în considerare cum va arăta Uniunea după iesirea Regatul Unit al Marii Britanii din componenta Comunitatii. Reuniunea la nivel înalt își propune să transmită un semnal clar că UE rămâne puternică și capabilă să ajungă la un acord și de a aduce îmbunătățiri in viața de zi cu zi a cetățenilor săi. “Summit-ul Bratislava este conceput pentru a răspunde la provocarile cu care se confrunta UE astăzi. Dar, mai presus de toate trebuie să puna pe tapet subiectele ce confirma, că UE este un proiect viabil și că merită să lupți pentru el “, a declarat Robert Fico, prim-ministrul slovac și gazda reuniunii. Summit-ul informal ar trebui să constituie începutul asa-numitului “Proces Bratislava”, care va continua în Malta și la Roma, în primăvara anului 2017, atunci când va fi marcata cea de-a 60-a aniversare de la semnarea Tratatelor de la Roma. “Voi fi fericit dacă putem defini tipul de subiecte și mesaje care vor fi apreciate în istoria politică ca un punct de cotitură pentru Uniunea Europeană”, a declarat dl Fico.

Subiecte precum migrația, securitatea și lupta împotriva terorismului la fel vor fi puse în discutie in cadrul reuniunii liderilor. Ei vor discuta si despre un potential sprijin pentru investiții, propunerile pentru a consolida așa-numitul plan de investiții Juncker, precum și probleme ce tin de digitizare sau șomajul in randul tinerilor.

Sursa: www.eu2016.sk