Să trăim ca-n Europa!

VIDEO. Acordul de Liber Schimb modifică agenda Misiunii EUBAM

VIDEO. Acordul de Liber Schimb modifică agenda Misiunii EUBAM

17/06/2015
|
1 Comment
|

Embargoul anuntat de Rusia si efectele nefaste asupra producatorilor si exportatorilor autohtoni a determinat Uniunea Europeana sa lanseze inca in septembrie anul trecut implementarea provizorie a Acordului de Asociere si cel de Liber Schimb. As aminti, ca la acel moment doar cateva din cele 28 de state membre al comunitatii europene ratificase noul document. Implementarea lui integrala este preconizata pentru 1 ianuarie 2016, timp in care toate structurile de resort trebuie sa fie pregatite pentru a face fata cerintelor. Misiunea Europeana de asistenta la Frontiera EUBAM a decis sa le acorde structurilor responsabile de managmentul integrat la frontiera tot spirijinul necesar si in acest scop si-a deschis la Chisinau un oficiu de legatura.
BETA: An dupa an, iata-ne ajunsi si la primul deceniu de activitate a misiunii de asistenta la frontiera EUBAM, timp in care expertii europeni ajuta statul nostru sa-si securizeze hotarele sale de Est, in mod special pe segmentul transnistrean, din motive cunoscute, necontrolat de autoritatile legale ale statului. Pe parcursul acestor ani, EUBAM si-a stabilit prioritatile in functie de gradul de reformare si implementare a managmentului integrat la frontiera. Implementarea Acordului de Asociere si a celui de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care va demara in format deplin incepind cu 1 ianurie 2016, a motivat deschiderea la Chisinau a unui Oficiu de legatura a emisiunii EUBAM.

Andrew Filmer, Șeful oficiului de legătură al misiunii EUBAM: “EUBAM intotdeauna a avut o misiune importanta in securizarea frontierei si facilitarea comertului legal, iar semnarea si implementarea Acordului de Asociere si Liber Schimb doar a suplimentat activitatea noastra. In prezent, impreuna cu partenerii nostrimoldoveni, ne straduim sa identificam domeniile si obiectivele prioritare pentru a facilita implementarea acestui acord. Evident, in noilee conditii un volum mare de munca va reveni, in primul rand, vamesilor, dar noi suntem gata sa-i consiliem in toate”.
In subordonanta oficiului de legătură al misiunii EUBAM din Moldova sunt trei Birourii Teritoriale: la Otaci, Basarabeasca si Chisinau, angajatii carora acveaza nemijloci la frontiera de comun acord cu serviciile moldovenesti de frontiera.

In prezent, in cadrul misiunii EUBAM activeaza 81 de experti europeni, care efectuiaza un transfer de experienta din cele 18 tari europene, de unde provin.
Arja Kasnanen, expert vamal al Biroului Teritorial Chisinau (Finlanda): “A fost alegerea mea sa vin din Finlanda in Moldova. Imi place tara dvs si sper ca experienta mea va va fi de folos. De obicei, activez la frontiera alaturi de vamesii moldoveni, iar in zilele de prezenta la oficiu, intocmesc rapoarte si analizez rezultatele.”
Miroslav Novacek, activeaza in serviciul vamal din Cehia de 25 de ani. El cunoaste din prima sursa ce schimbari s-au produs in tara lui in perioada de preaderare la Uniunea Europeana. In Moldova Miroslaw depune tot efortul pentru a consolida capacitatile echipelor mobile de patrulare.
Miroslav Novacek, expert vamal BTC (Cehia): “Evident, daca se dezvolta schimbul comercial liber, atunci incep sa apar alt soi de probleme. Transparenta hotarelor presupune un grad sporit de responsabilitate pentru securizarea frontierei si in acest caz, un rol aparte ii revine serviciului mobil vamal.”
Tomasz ZDOLSKI este din Polonia, hotarele careia, dupa aderarea la Uniunea Europeana au devenit frontiera comunitara.
Tomasz ZDOLSKI, expert vamal BTC (Polonia): “Cand Polonia a aderat la Uniunea Europeana a trebuit sa traducem o multime de legi si directive in domeniu. Pe langa drept a trebuit sa-mi educ si abilitati de traducere, sa inteleg toate nuantele cadrului legal european. Sunt bucuros ca aceste cunostinte acumulate pot fi utile si colegilor mei di Moldova.”
Andrew Filmer, a mentiona, ca Misiunea EUBAM, tinind cont de noile provocari, se va retrage din unele activitati, precum instruirea, dezvoltarea serviciilor locale, in schimb, vor fi dezvoltate altele noi. Este vorba de consolidarea prezentei in aeroportul international Chisinau si efectuarea unei evaluari profunde a activitatii Portului Maritim Giurgiulesti, de sporire a masurilor de contracarare a exportului ilicit de poduse contrafacute si produse de tutungerie. Inca o provocare dupa 1 ianurie 2016 va deveni pentru angajatii Misiunii segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean, or daca Tiraspolul nu va accepta noile reguli de comert, risca sa se autoblocheze sub aspect comercial.
Andrew Filmer, Șeful oficiului de legătură al misiunii EUBAM “Fara dubii, dupa 1 ianuarie vor exista schimbari considerabile. Noinu suntem o structurapolitica si nu putem oferi solutii politice, dar vom depune tot efortul pentru a identifica solutii tehnice pentru probleme tehnice.”
Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina a fost lansată la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a Preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei, adresată Comisiei Europene. EUBAM monitorizeaza impreuna cu serviciile de frontiera din Ucrana si Moldova frontiera cu lungimea de 1222 km, dintre care 453 km il consttuie segmentul transnistrean.