Să trăim ca-n Europa!

Victoria Romanov: Moldova are nevoie de Uniunea Europeană pentru a se ridica la nivelul statelor membre și să pună în practică reforme pentru un viitor european

Victoria Romanov: Moldova are nevoie de Uniunea Europeană pentru a se ridica la nivelul statelor membre și să pună în practică reforme pentru un viitor european

27/02/2018
|
0 Comments
|

Centrul de Studii Politice Europene (CEPS), cel mai important centru analitic din Bruxelles, a făcut bilanţul Concursului internațional de eseuri „Youth Essay Prize Competition”, prin care și-a propus drept scop să provoace tinerii să povestească, dintr-o persectivă proprie, dar și din perspectiva țării în care locuiesc, despre atitudinea lor față de Uniunea Europeană și Acordul de Asociere. Din circa 80 de participanți înregistrați în concurs, doar 4 au fost selectați câștigători. Pe lângă diplomele de participare, premiile bănești, tinerii au beneficiat de posibilitatea de a-și publica eseurile câștigătoare pe pagina www.3dcftas.eu, care găzduiește publicații semnate de experți recunoscuți din Uniunea Europeană, Moldova, Ucraina și Georgia.

Printre cei patru finalişti ai concursului de eseuri „Youth Essay Prize Competition” este şi conaţionala noastră Victoria Romanov. Ea are șaptesprezece ani şi este originară din Rezina. Ce a însemnat pentru ea această victorie, ce sfaturi ar da viitorilor participanți la concurs, dar și de ce oportunități a beneficiat datorită Uniunii Europene, aflaţi din prima sursă.

– Victoria, de ce ai decis să aplici la acest concurs și ce a însemnat pentru tine această victorie?

– Îmediat ce am aflat despre „Youth Essay Prize Competition” am decis să aplic, ca să-mi pot ocupa eficient vacanța de vară, să-mi îmbunătățesc nivelul de limba engleză și, motivul principal, să-mi fac auzit punctul de vedere despre viitorul european al țării. Subiectul eseului mi-a permis să analizez și să expun propriile cugetări și atitudinea faţă de realitățile și posibilitățile din ţară, iar faptul că juriul a considerat lucrarea mea demnă de a fi câștigătoare, este un motiv de mândrie pentru mine. Renumele de care se bucură centrul analitic care o organizat acest concurs mă motivează să îmi consolidez poziția referitoare la viitorul Republicii Moldova. Această victorie pe lângă un punct forte în CV, îmi consolidează acțiunile de implicare în viața comunității.

DSC_0526

– Care este cel mai vizibil impact al Uniuni Europene asupra vieții tale?

– Eu conștientizez impactul UE în multe domenii: export, agricultură, infrastructură, relații diplomatice internaționale, granturi, regimul liber de vize, locuri de muncă în spațiu UE. Cu toate acestea, cel mai vizibil impact l-am resimțit în domeniul educației și tineretului. Resursele financiare investite în liceul meu sunt de mare necesitate: de la reparația blocurilor, până la dotarea cabinetelor și laboratoarelor cu tehnologii moderne. O multitudine de concursuri, traininguri, schimburi de elevi și tabere de vară susțin tinerii de țară. Însăși ,,Youth Essay Prize Competition” este o inițiativă susținută de țări care fac parte din UE și care a avut un impact semnificativ asupra mea.

– De ce crezi că Uniunea Europeană este posibilitatea Republicii Moldova de a se elibera de incertitudini?

– Când spun ,,incertitudine” mă refer la faptul că oamenii din Republica Moldova nu au un scop comun, colectiv. Mulţi cetățeni nu cunosc nici situația politică și economică din tară și nici ce implicații are Acordul de Liber Schimb și ZLSAC asupra dezvoltării țării. Cetățenii au nevoie de mai multe informații despre oportunitățile oferite de UE, instruiri, planuri de afaceri și investiții. Moldova are nevoie de Uniunea Europeană pentru a se ridica la nivelul statelor membre și să pună în practică reforme pentru un viitor european.
IMG_6771
– Ce sfaturi ai pentru tinerii care își doresc să aplice pe viitor la concursul „Youth Essay Prize Competiton”?

– Viitoriilor aplicanţi la concursul ,,Youth Essay Prize Competition” le-aș recomanda întâi de toate să acumuleze cât mai multă informație, să citească despre UE, statele membre, principiile și punctele forte ale UE, dar și despre parcursul european al celorlalte două țări semnatare ale Acordurilor de Liber Schimb, Ucraina și Georgia. Aplicantul trebuie să fie bine informat și deschis, să ia în considerație atitudinea tuturor concetățenilor, inclusiv a grupurilor minoritare, dar cel mai important, consider că tinerii trebuie să pună accentul pe ideile proprii și să vină cu o perspectivă creativă despre cum văd Uniunea Europeană și ce simt față de ea.

– Dragă Victoria, îți mulțumim pentru acest interviu și îți dorim mult success!

Sursa: expert-grup.org