Să trăim ca-n Europa!

Victoria Onofreiciuc: Europa mea

Victoria Onofreiciuc: Europa mea

12/08/2015
|
0 Comments
|

Europa mea este o călătorie permanentă de autocunoaștere, dezvoltare și progres. Și ea a început, cel puțin pentru mine, de acasă, din familie, de la părinți. Este foarte dificil să încerci să îți dorești ceva, când nu cunoști posibilitățile pe care le ai. Deci cred ca Europa mea a pornit de la informare și de la crearea anumitor idei, valori și obiective care au apărut deja în adolescență.

Mi-am dorit foarte mult să studiez în Marea Britanie, iar atunci când am avut posibilitatea la vârsta de doar 16 ani să călătoresc acolo, am realizat toate aspectele practice, tangibile, precum și toate provocărileacestei dorințe. Londra m-a impresionat enorm de mult prin frumusețea și măreția ei, este un oraș care respiră grandoare și regalitate la fiecare pas. În același timp este un oraș cosmopolitan, care reprezintă un amalgam de culturi. City University din Londra a reprezentat pentru mine, pentru o perioadă de câțiva ani,  cel mai înalt nivel de realizarea a năzuințelor academice. Într-un final, după multe eforturi, am reușit să le transpun în realitate.

Victoria Onofreiciuc-3
Însă, până la acea etapă, au fost primele mele studii peste hotare, la Universitatea Luiss Guido Carli din Roma (Masterat în Studii Europene). Revenisem din SUA, unde am avut posibilitatea să cunosc o părticică din cultura americană, și eram gata pentru noi descoperiri.

Studiile din Italia mi-au oferit nu doar posibilitate de creștere academică, însă și un spațiu enorm de a cunoaște cultura europeană în una din cele mai frumoase reprezentări ale acesteia: bătrâna Roma este un oraș care respiră istorie prin fiecare por, în care poți să te pierzi de mii de ori pe micile stradale, doar ca să descoperi o altă bisericuță sau perlă a arhitecturii. Și atunci când îți faci curajul să te desparți de acest oraș pentru ceva timp și călătorești în alte colțuri ale Italiei, realizezi complexitatea simplă a tradițiilor, a culturii, a oamenilor.

Trecerea de la această atmosferă la mediul dur de afaceri din City în Londra, la momentul în care am reușit să fiu admisă pentru cel de-al doilea Masterat, a fost un moment unic în care mi-am dat seamă de bogăția diferențelor care există în Europa, diferențe între oameni și atitudini față de viață. Acest lucru rămâne util și valabil și astăzi, când am revenit acasă după aproape 7 ani de trai peste hotare: noi suntem doar o altă mică parte a culturii Europene, cu acele elemente care ne diferențiază și în același timp ne apropie de familia europeană.Victoria Onofreiciuc-1

Studiile și mai ales experiența profesională care a urmat după Londra, când am avut parte de una din cele  mai avansate programe academice în domeniul Uniunii Europene la College of Europe în Belgia și de una  din cele mai competitive pieți de muncă în Brussels, au contribuit la finalizarea unui proces care determină  toate acțiunile, ideile și valorile după care mă conduc: profesionalism, respect față de istorie și cultură, fata de progres, un perfecționism care pe alocuri devine exagerat, însă pe care nu pot conștient să îl limitez.

Revenirea acasă reprezintă aplicarea tuturor acestor principii în viața de zi cu zi, intenție care se adeverește a fi pe alocuri dificilă, însă în nici un caz nerealizabilă.

Am învățat foarte multe nu doar din perspectiva academică și profesională – am învățat de asemenea ce înseamnă profesionalism în domeniul academic și acumularea de cunoștințe de la persoane care sunt cu adevărat experți în domeniu. Alegerea unui domeniu academic nu este o simplă întâmplare, iar faptul că ai posibilitate să obții o bursă de studii este încă un factor adițional pentru a reuși și a obține succese academice.

Victoria Onofreiciuc-6

Spiritul de competiție sănătoasă apare din universități, pentru că toată lumea este conștientă că în acea perioadă își construiesc viitorul. Și toți cunosc foarte bine că un angajator va fi strict în cerințele zilnice, solicitând profesionalism și dăruire maximă.

Deci ce înseamnă Europa mea? Înseamnă muncă, progres, descoperiri și dorința zilnică de a crește și de a-și depăși propriile limite. O călătorie continuă…

Nota redacției: În prezent, Victoria Onofreiciuc activează în funcția de manager de proiecte pentru comunicare și publicații la Delegația UE în RM.