Să trăim ca-n Europa!

Vicepreședinta CE Margrethe Vestager sfătuiește țările UE să cumpere acțiuni în companii pentru a bloca preluarea acestora de către China

Vicepreședinta CE Margrethe Vestager sfătuiește țările UE să cumpere acțiuni în companii pentru a bloca preluarea acestora de către China

13/04/2020
|
0 Comments
|

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să cumpere participaţii în companii pentru a elimina ameninţarea ca acestea să fie preluate de China, a sugerat duminică vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, într-un interviu pentru Financial Times, relatează Reuters.

Comisarul european pentru concurenţă a arătat astfel că Bruxelles-ul încearcă să protejeze businessurile europene în faţa crizei COVID-19 și a precizat că la nivelul executivului european se lucrează deja la o serie de propuneri prin care le oferă ţărilor din Uniunea Europeană puteri sporite pentru ca acestea să blocheze tranzacţii iniţiate de companii de stat, care ar afecta mediul concurenţial.

“Nu avem nicio problemă ca statele să acţioneze ca participanţi la piaţă dacă e nevoie – să cumpere acţiuni în companii, atunci când vor să oprească astfel de preluări. Este foarte important să înţelegem că există un risc real ca businessurile să fie achiziţionate. Situaţia arată că trebuie să lucrăm intens. Este una dintre priorităţile noastre”, a spus Margrethe Vestager.

De altfel, un decret semnat săptămâna trecută de guvernul Italiei extinde domeniul de aplicare al instrumentelor de examinare a investițiilor existente pentru a proteja companiile strategice împotriva preluărilor străine. O măsură similară a fost adoptată și în România, prin ordonanța militară nr. 8 anunțată joia trecută. Potrivit documentului, pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare-cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

Recent, Comisia Europeană a încurajat statele membre să își consolideze aceste instrumente. În conformitate cu normele UE existente, statele membre sunt împuternicite să examineze investițiile străine directe (ISD) provenite din țări din afara UE din motive de securitate sau de ordine publică.

După ce Germania şi Franţa au cerut în mod repetat un cadru de reglementare care să echilibreze nivelul de joc dintre europeni şi chinezi, Vestager a anunţat luna trecută că va lansa o serie de propuneri în acest sens, scrie și Ziarul Financiar.

Reglementarea ar viza corporaţiile deţinute sau controlate de guverne non-UE, pentru a adresa temerile legate de faptul că puterea financiară cu care vin acestea le acordă un avantaj nedrept faţă de competitorii din Europa.

Sursa> caleaeuropeana.ro