Să trăim ca-n Europa!

Vector European. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile

Vector European. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile

29/06/2020
|
0 Comments
|

Ediție din 29.06.2020

Atat in Europa, cat si in  tara noastra, traditional, la acest sfirsit de iunie s-a desfasurat Saptamana energiei durabile. In comunitatea europeana aceasta initiativa a prins radacini in 2008, iar in Republica Moldova pentru prima data Saptamana Energiei Durabile a fost desfasurata in 2014.

Evident, regimul situatiei de urgenta, provocat de coronavirus, si-a pus amprenta pe modul si amploarea evenimentelor. Asta, insa, nu ne impiedica pe noi sa utilizam tehnologiile moderne de comunicare si sa abordam mai multe persoane implicate in realizarea politicilor de energie durabila si eficienta. Unul dintre proiectele implementate cu suport european in tara noastra este cel privind sporirea eficientei energetice in cladirile publice in perioada 2018-2021. Acesta prevede modernizarea structurii energetice in 8 scoli publice din 3 zone ale tarii.

Acum vom lua legatura Irina Morari, specialist managmentul proiectelor, Agentia de Dezvoltare Centru pentrru a afla cum este derulat proiectul.

Un sat cu traditii culturale seculare s-a transformat intr-un platou experimental pentru tehnologiile energetice. Este vorba de localitatea Festelita din raionul Stefan-Voda, unde a fost creat un centru de excelenta prin pilotarea tehnologiilor de eficienta energetica si a surselor regenerabile.

Proiectul de la Festelita este implementat in cadrul programului european “Conventia primarilor –proiecte demonstrationale”. De fapt, noi am putea discuta astazi nu doar despre un proiect, ci de o intreaga miscare a primarilor care au semnat o Conventia pentru clima si energie. Mai multe detalii aflam de la expertul national Victor Parlicov.

Tradițional, Uniunea Europeana acorda premii pentru  proiecte de energie durabila. In acest mod sunt recunoscute cele mai remarcabile inovații  în ce privește eficiența energetică și regenerabilă. Printre invingatorii din acest an  este și Republica Moldova. Este vorba de proiectul de iluminare stradala implementat in orasele Cantemir si Ocnita. Mai multe detalii aflam de la Irina Plis, manager de proiect.

– Irina, ce reprezintă această competiție europeană? Cine evaluează proiectele și potrivit căror criterii?

-În Europa în fiecare an este desfăşurată Săptămâna energiei durabile, care cuprinde mai multe activităţi. Una dintre acestea este concursul de proiecte în domeniul energiei durabile. Acest premiu este conferit în diverse categorii personalităţilor marcante şi proiectelor pentru contribuţia în inovaţiile eficienţei energetice şi energiilor regenerabile. Proiectele sunt apreciate de un juriu al experţilor şi de cetăţenii europeni prin intermediul unui vot public. Învingătorul concursului a fost anunţat în cadrul unei ceremonii speciale. Trebuie să menţionez că, pentru noi Premiul I a fost o mare surpriză, fiindcă am avut concurenţi foarte puternici. Este vorba de proiectul din Belarus, oraşul Poloţc, şi proiectul din Armenia cu panelurile solare. Suntem foarte bucuroşi că, majoritatea de voturi a fost acordată proiectului nostru. Aducem mulţumiri tuturor celor care ne-au sprijinit.

– În țara noastră, au fost implementate multe proiecte de iluminat stradal. Prin ce diferă proiectul din Cantemir și Ocnița de ei? Ce inovații a menţionat UE?

– Cu adevărat, acest proiect este unical. În premieră în Moldova noi nu doar am schimbat lămpile vechi, neeficiente cu cele de tip LED, dar am mai aplicat şi sistemul intelegent de gestionare şi control a iluminatului stradal. Sistemul nou permite controlul sistemului de iluminat stradal de la distanţă prin intermediul platformelor digitale şi aplicaţiilor mobile. Din orice colţ al lumii puteţi identifica şi lichida operativ defecţiunile reţelelor stradale, fără a părăsi locul de muncă. Este foarte comod şi permite economisirea timpului operatorilor. Prin Internet poate fi modificat programul de funcţionare, poate fi reglată intensitatea luminii, în funcţie de perioada zilei şi nopţii, a condiţiilor meteo, de fluxul de transport sau pietoni. Această tehnologie intelegentă îmbinată cu LED-uri eficiente oferă posibilitatea de a economisi peste 80% de energie electrică. Respectiv, în timp ce avem un iluminat stradal calitativ, mai avem şi economii finaciare. Aşi dori să menţionez că, fiindcă acest proiect a fost unul demonstrativ, noi am înaintat cele mai mari exigente faţă de calitatea lămpilor. Pentru noi a contat să implementăm acest proiect în conformitate cu cele mai înalte standarde europene, să demonstrăm un nivel nou al tehnologiilor. În această situaţie cerinţe înalte au fost împuse şi elaborării documentaţiei tehnice, a pachetelor pentru tendere, pentru misiunea tehnică, faţă de calitatea instalării echipamentelor. De fapt, a fost o mare provocare atât pentru echipa noastră, cât şi pentru piaţa noastră, fiindcă la acel moment nu exista o experienţă de acest gen.

– Ce reprezintă acest premiu?

-Trebuie să menţionez că acest premiu nu este unul material. El nu presupune resurse financiare. Mai întâi de toate este o recunoaştere că am făcut un produs de calitate, care, sperăm, îi va inspira şi pe alti să participe în asemenea proiecte. Noi vom primi un Certificat din partea Comisiei Europene şi vom participa la Săptămâna Energiei Durabile la Bruxelles, care se va desfăşura în anul viitor. Şi cel mai important, va fi turnat un film despre proiectul nostru de către echipa TV oferită de Comisia Europeană.

– Din câte cunosc, acesta este primul sau al doilea an când la concurs participă nu doar statele membre ale UE, dar şi cele din Parteneriatului Estic. Ce oportunităţi ne oferă această participare?

-Este pentru a doua oară cţnd acest premiu este oferit ţărilor din Parteneriatul Estic şi noi putem participa la acest concurs. În primul rţnd este o oportunitate de promovare a oraşului, a ţării la nivel european. În acest caz eu percep acest premiu ca unul oferit întregii ţări. Noi purtăm responsabilitate în faţa întregii ţări. E o posibilitate să promovăm organiyaţia noastră, să extindem colaborarea cu alte organiyaţii similare. Este o istorie de succes care deschide noi oportunităţi pe toate dimensiunile. După concurs am început să scriem mai multe proiecte, oferte pentru servicii şi colaborări. Suntem bucuroşi de aceste perspective. Avem multe oraşe care sunt parte a Convenţiei Primarilor. Vom fi foarte bucurosi dacă succesul nostru îi va inspira şi pe alţi primari să implementeze proiecte similare.

Statele membre  ale Uniunii Europene profită din plin de resursele oferite de natură. Acestea produc energie din vânt, apa, razele solare sau resturile vegetale. Noi traimintr-o tara dependentă practic 100 la 100 de resursele energetice din exterior. Si in aceste conditii trebuie si putem prelua experienta statelor europene in utilizarea energiei naturii.