Să trăim ca-n Europa!

Valeriu Streleţ, desemnat de Nicolae Timofti la funcţia de premier

Valeriu Streleţ, desemnat de Nicolae Timofti la funcţia de premier

28/07/2015
|
0 Comments
|
Şeful statului, Nicolae Timofti, a semnat decretul de desemnare a lui Valeriu Streleţ, prim-vicepreşedintele PLDM, în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru. Despre acest lucru a anunţat Nicolae Timofti, în urma consultărilor pe care le-a avut cu liderii celor trei partide a AIE III.
„Am semnat decretul privind numirea lui Valeriu Streleț în funcția de candidat la funcția de premier. Valeriu Streleț este un om cu o experiență de viață, în treburile statale și consider că el va îndeplini această datorie importantă în stat, în special în condițiile dificile în care ne aflăm, și sperăm că își va forma o echipă reușită. Eu aștept să rezolvăm cele mai stringente probleme actuale care sunt în societate. E vorba de prețurile la energia electrică, apă, gaze. Eu sunt un om care sper și cred într-un viitor mai bun. Cred că va fi bine pentru toți. Cred că politicienii noștri au înțeles multe lucruri, că trebuie să fim uniți în jurul priorităților noastre”, a declarat Nicolae Timofti.
„Principalele priorități țin, pe de o parte, de restabilirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, de aceea, una din primele acțiuni va fi demersul către FMI, pentru delegarea unei misiuni în Republica Moldova și să avem un acord restabilit cu FMI cât mai repede posibil. Un alt aspect va viza cooperarea cu partenerii europeni, pentru o activitate eficientă a misiunii europene pentru justiție. Nu va putea fi neglijat nici aspectul legat de situația din sectorul financiar-bancar, și un alt bloc de probleme va viza aspectele sociale, legate de prețurile la energia electrică, la gaz. Eu aș fi de părerea că Parlamentul ar trebui totuși să organizeze niște audieri, pentru a verifica corectitudinea aplicării metodologiei la stabilirea acestor prețuri și în dependență de rezultate, Guvernul trebuie să elaboreze și un sistem de careva compensații nominative, pentru categoriile social-vulnerabile, care vor afectate cel mai mult de aceste creșteri”, a spus candidatul la șefia Guvernului, Valeriu Streleț.
Valeriu Streleț a afirmat că a acceptat propunerea în funcția de premier, în primul rând, pentru că este un om de partid, și că programul de guvernare va fi în mare măsură bazat pe programul componenței precedente a Guvernului. „Consultările asupra programului le începem chiar de mâine. Eu cred că în această perioadă de până la învestirea Guvernului, am putea să vorbim și cu ei (PCRM, PSRM), să vedem care le sunt intențiile, dacă au careva propuneri pentru programul de guvernare și eventual dacă sunt propuneri rezonabile, să-i îndemnăm să susțină și ei Cabinetul de miniștri și programul de activitate al acestuia, dar în mod special mă voi axa pe consultările cu partenerii sociali”, a menționat el.
Candidatul desemnat la funcția de premier a mai spus că „va trata cu respect delegările care le vor face partidele pentru Cabinet și doar în cazul în care vor exista probe materiale incontestabile privind necorespunderea unora sau altora, le va invoca”.
„Dacă voi avea obiecții față de activitatea unui ministru, mă voi adresa la partidele care l-au recomandat formulând foarte clar aceste obiecții”, susține el.
Întrebat de jurnaliști dacă Maia Sandu se va regăsi în noul Guvern, Valeriu Streleț a declarat că „și-ar dori foarte mult să se întâmple acest fapt, dar mai depinde și de opțiunea dumneaei”.

În vârstă de 45 de ani, Valeriu Streleţ a ajuns deputat în Parlament din partea PLDM în anul 2009, iar în 2011 ajunge să conducă fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor. Valeriu Streleţ a făcut Facultăţile de Istorie şi Economie generală şi Drept.

Amintim că luni liderii celor trei partide ale AIE III au purtat consultări cu șeful statului, în vederea desemnării candidatului la funcția de premier, asta după ce timp de două zile aceste consultări au tot fost amânate.

Sursă: trm.md