Să trăim ca-n Europa!

Uniunea Europeană și Regatul Unit încheie o nouă rundă de negocieri privind relațiile post-Brexit fără progrese semnificative. Michel Barnier: Nu putem continua aşa la nesfârşit

Uniunea Europeană și Regatul Unit încheie o nouă rundă de negocieri privind relațiile post-Brexit fără progrese semnificative. Michel Barnier: Nu putem continua aşa la nesfârşit

06/06/2020
|
0 Comments
|

Cea de-a patra rundă de negocieri între Uniunea Europeană și Regatul Unit privind relațiile post Brexit s-a încheiat fără progrese semnificative, informează Politico Europe.

”Săptămâna aceasta nu am avut zone semnificative de progres (…) Nu putem continua aşa la nesfârşit”, a precizat Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru relațiile post-Brexit într-o conferință de presă care a succedat aceste discuții axate pe patru piloni: pescuitul, guvernanța referitoare la viitoarea relație, concurență echitabilă, cooperarea judiciară.

Acesta a reamintit jurnaliștilor că Regatul Unit refuză să prelungească perioada de tranziție, astfel că cele două părți mai au la dispoziție mai puțin de cinci luni până la finalul lunii octombrie, moment în care Bruxelles-ul și Londra trebuie să ajungă la un acord care trebuie ulterior ratificat până la finalul anului.

”Trebuie să folosim acest timp cât mai eficient”, a spus Barnier, care a reiterat faptul că Uniunea Europeană rămâne în continuare deschisă ideii de a prelungi perioada de tranziție post-Brexit ”pentru un an sau doi”, dincolo de data de 31 decembrie 2020. Doar că Boris Johnson și-a exprimat în repetate dorința de a nu prelungi perioada de tranziție, considerând că există suficient timp pentru a ajunge la un acord de liber schimb ”și un parteneriat minunat cu UE, bazat pe tarife zero, cote zero”.

La rândul său, negociatorul britanic pentru Brexit, David Frost, a precizat că ”progresele rămân limitate, dar discuţiile noastre s-au purtat într-un ton pozitiv. ‘Ne apropiem de limitele a ceea ce putem obţine în formatul negocierilor la distanţă. Dacă vrem să facem progrese, atunci este clar că trebuie să intensificăm şi să accelerăm lucrul”, a constat acesta despre discuţiile care încă se poartă prin videoconferinţă din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit lui David Frost, guvernul britanic este dispus să facă eforturi pentru a se ajunge la o înţelegere cu UE ”cel puţin asupra liniilor generale ale unui acord echilibrat”, care să ţină cont de refuzul Regatului Unit de a se alinia normelor UE (aşa-numitul ”level playing field” cerut de Bruxelles) şi de poziţia britanicilor privind dosarul pescuitului, cele două principale subiecte de divergenţă între Londra şi Bruxelles.

Reprezentanţii sectorului britanic de pescuit se împotrivesc vehement cerinţei Bruxelles-ului ca un acord comercial să fie legat de accesul în apele britanice în aceleaşi condiţii ca şi până acum pentru pescarii europeni, mai ales cei francezi, belgieni şi olandezi.

Speranţa unei ieşiri din impas se îndreaptă acum spre întâlnirile pe care premierul britanic Boris Johnson le va avea la sfârşitul lunii cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cu preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că indiferent dacă va exista sau nu un acord Regatul Unit va părăsi piaţa unică europeană şi uniunea vamală europeană şi a cerut mediului de afaceri să se pregătească pentru aceasta.

La rândul său, ministrul britanic de stat Michael Gove a estimat joi că preşedinţia germană a Consiliului UE care va începe la 1 iulie va aduce ”leadership-ul necesar pentru a se ajunge la un acord”.

Să nu uităm că la precedenta rundă de discuții, a treia după desprinderea Marii Britanii de blocul comunitar, la 31 ianuarie 2020, cele două părți nu au ajuns la niciun consens.

Principalul obstacol rezidă în solicitatea Bruxelles-ului ca, în schimbul unui acord de liber schimb fără taxe vamale și fără cote, Regatul Unit să mențină unele dintre normele blocului comunitar, evitând astfle o posibilă concurență neloială din parte britanicilor pe piața europeană.

Doar că Londra respinge această condiție, argumentând că altor parteneri comerciali ai UE nu le-au fost impuse astfel de reguli, Regatul Unit respingând astfel ideea de a fi condiționat de regulile europene de vreme ce nu mai este membru UE.

Așadar, în vreme ce UE dorește încheierea unui acord extins, care să cuprindă în limitele coperților sale și norme ale UE privind concurența, mediul, fiscalitatea, britanicii doresc doar un acord clasic, ca cel încheiat de blocul comunitar cu Canada, la care să anexeze ulterior înțelegeri sectoriale.

Sursa: caleaeuropeana.ro