Să trăim ca-n Europa!

Uniunea Europeană prelungeşte cu şase luni sancţiunile impuse Rusiei

Uniunea Europeană prelungeşte cu şase luni sancţiunile impuse Rusiei

17/06/2015
|
0 Comments
|

Reprezentanţii statelor Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice şi diplomatice impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina și anexării ilegale a Crimeii, anunţă editia on-line enpi-info.eu.
Sancţiunile, care expiră pe 31 iulie, au fost prelungite până pe 31 ianuarie 2016. Acestea prevăd următoarele interdictii:

• importurile de produse originare din Crimeea sau Sevastopol în UE;
• investiții în Crimeea sau Sevastopol, ceea ce înseamnă, că companii europene sau inregistrate în UE, nu pot cumpăra imobile sau entități în Crimeea, nu pot finanța companii din Crimeea sau să le ofere servicii de aprovizionare conexe;
• utilizarea serviciilor de turism din Crimeea sau Sevastopol, în special, navele europene de croazieră nu pot utiliza porturile din peninsula Crimeea, cu excepția cazurilor de urgență;
• exporturile anumitor produse și tehnologii pentru companiile din Crimeea sau pentru utilizare în Crimeea, în transporturi, telecomunicații și sectorul energetic, sau legate de prospectare, explorarea și extracțiea resurselor de petrol, gaze și minerale.

Decizia are nevoie de ratificarea de către miniştrii de Externe ai statelor membre UE, care se vor întâlni luni la Bruxelles, dar procedura va fi o formalitate.
Impuse iniţial în iulie 2014, sancţiunile au fost o reacţie a Uniunii Europene faţă de presupusa susţinere pe care Rusia o acordă insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei şi faţă de anexarea regiunii ucrainene Crimeea.