Să trăim ca-n Europa!

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american (Financial Times)

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american (Financial Times)

17/01/2021
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană a planificat o serie de măsuri pentru a-și reduce dependența de dolarul american, conform unui articol al cotidianului Financial Times, care citează un proiect de document elaborat de Comisia Europeană, potrivit Agerpres.

Documentul mai sus evidențiază vulnerabilitățile UE față de sancțiunile și riscurile financiare americane, pe fondul unei dorințe europene de afirmare a independenței economice și financiare.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat că ”perioada în care Trump a fost președinte a scos în evidenţă vulnerabilităţile noastre şi trebuie să le rezolvăm chiar dacă el a plecat. Este vorba de locul UE în lume, să avem mijloacele pentru a avea o putere economică şi financiară comparabilă cu mărimea noastră”.

Printre măsurile cuprinse în documentul consultat de Financial Times se numără și o analiză mai strictă a preluărilor externe și planuri vizând promovarea utilizării monedei euro pe piețele financiare.

Documentul ar urma să fie adoptat marţi de Comisia Europeană, cu o zi înainte de ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcţia de presedinte al SUA.

Uniunea Europeană depune eforturi pentru a spori utilizarea monedei euro, de exemplu în contractele pentru materii prime, pentru a-şi consolida autonomia financiară şi economică.

Printre măsurile concrete prevăzute în documentul citat de FT se numără revizuirea legislaţiei europene cu privire la indicatorii de referinţă în sectorul financiar, pentru a încuraja ca aceştia să fie denominaţi în euro.

De asemenea, Bruxelles-ul vrea să găsească alternative energetice la petrolul brut, pentru care contractele de referinţă, Brent şi WTI, sunt legate de dolarul american.

În document sunt menţionate gazele naturale, unde un contract în euro tranzacţionat la Amsterdam devine repede un indicator de referinţă la nivel mondial, precum şi hidrogenul, drept pieţele unde rolul monedei euro ar trebui să fie dezvoltat.

SURSA: caleaeuropeana.ro