Să trăim ca-n Europa!

Ungaria sprijină Moldova in lupta contra pandemiei

Ungaria sprijină Moldova in lupta contra pandemiei

28/04/2020
|
0 Comments
|

Ungaria a donat Republicii Moldova 100 de mii de măști și cinci mii de echipamente medicale de protecție împotriva COVID-19. Echipamentele medicale au fost oferite de ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, care se află într-o vizită fulger la Chișinău. El a afirmat că Ungaria este în situația în care poate ajuta R. Moldova.

„Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutor pe două canale Ungariei pentru gestionarea pandemiei – pe o parte, prin relația interguvernamentală, pe de altă parte, pe canalele NATO. Acum, noi suntem în situația care ne permite să dăm o mână de ajutor, pentru că pe acest culoar aerian dintre China și Ungaria avem în permanență echipamente de protecție. Am cumpărat peste 86 de milioane de măști din China. Avem și o capacitate proprie de fabricare a măștilor. De aceea, am decis să aducem 100 de mii de măști și 5.000 de echipamente de protecție Republicii Moldova, pentru că informațiile ne arată că o parte bună a celor infectați lucrează în domeniul sănătății”, a spus Péter Szijjártó.

Ministrul de Externe de la Chișinău, Oleg Țulea, a mulțumit omologului său din Ungaria pentru suportul oferit.

„Ministrul a venit la Chișinău într-o vizită fulger pentru a aduce un important lot de echipamente de protecție destinate sistemului medical din Republica Moldova. Am avut o bună ocazie să discutăm întreg suportul pe care l-am primit din partea autorităților maghiare, inclusiv suport care vizează procesul de repatriere a cetățenilor către Republica Moldova. Acele coridoare verzi care au fost create ne-au permis să ajutăm mii de cetățeni să ajungă în siguranță acasă”.

Aceasta este cea de-a doua vizită în Republica Moldova din acest an a unui înalt demnitar maghiar. Amintim că, pe 12 martie curent, și premierul Ungariei, Viktor Orban, a întreprins o vizită la Chișinău.În luna martie, la Chișinău a fost premierul ungar, Viktor Orban.