Să trăim ca-n Europa!

Un program european de Internship, Training, Mentoring și Coaching va fi extins la nivel național

Un program european de Internship, Training, Mentoring și Coaching va fi extins la nivel național

01/06/2016
|
0 Comments
|

Programul ITMC – Internship, Training, Mentoring and Coaching va fi extins la nivel național. Despre acest lucru a anunțat Angela Gladei în cadrul ceremoniei de absolvire a celei de a doua promoție. Programul este dedicat studenților și masteranzilor din ultimul an de studii ai universităților, colegiilor și școlilor profesionale din Moldova.

Următoarea ediție va fi organizată în toamna anului curent, a precizat Gladei.

Adițional la stagiul de practică în una din companiile de top din țară, ediția de primăvară a programului a inclus 10 sesiuni de orientare și formare în domenii precum: Comunicare, Negocieri, Vânzări, Marketing, Managementul proiectelor, Leadership, ș.a. Mai mult, Programul ITMC 2016 a inclus și evenimente de networking cu participarea personalităților de succes din țară – manageri, proprietari de afaceri, tineri talentați, care-și vor împărtăși ideile de business și viziunile inovaționale.

Angela Gladei: „Aceasta este prima ediție oficială. Anul trecut am făcut un proiect pilot care a reieșit dintr-o condiție a unui program suedez la care am participat și eu și asociații mei doi. am avut condiția de a implementa un plan de acțiune comun după ce am fost instruiți în Suedia. Planul trebuia să consiste în soluționarea unei probelem critice în țara noastră și noi am ales de a selecta studenți care erau în ultimul an de studii, de a-i instrui și de a le oferi posibilitatea să facă practică în întreprinderile pe care noi le reprezentam și, ulterior, prin mentorat și coaching a-i ajuta să se angajeze în întreprinderile din Republica Moldova. Din 20 de participanți anul trecut luați în program, 20 au fost ajutați să fie angajați și anul ăsta am preluat prgramul prin fondarea unei companii.

Este o companie de business deși prgramul este oficial și din 270 de aplicații, noi am ales 40, din considerente doar financiare. da, cererea este mult mai mare, dar pentru că programul este social – nu-ți permiți din primul an să faci recrutări masive.

Din cei 40 selectați, avem la ceremonia de certificare 35 de participanți. Din cei 35 – 30 au oferte de muncă deja. Rezultatele sunt mai frumoase decât noi ne-am propus, adică 50 la sută să fie angajați.

Vorbind despre situația la ziua de astăzi, noi avem cereri și pentru cei cinci. De fapt, cererea este mai mare decât o putem acoperi la moment.

Scopul nostru pentru acest an este de a mai selecta 40 de participanți pentru ediția de toamnă.

Ne dorim să continuăm pentru că cerere este și că transmitem un nivel de energie care este apreciat și aplicat atât de participanți, cât și de companiile în cadrul cărora se angajează. Ori, de altfel, noi vedem acest program precum un scop de al nostru de a ajuta această țară să meargă un pic înainte.”

Intervievați de Bani.md, doi participanți ai programului, Mircea și Gabriela, susțin că acesta le-a fost de folos. Aceștia spun că și-ar dori ca programul să fie extins la nivel național, să fie disponibil și în regiuni. Acest lucru, potrivit Angelei Gladei, se va întâmpla din anul viitor.

„Mai mult decât atât, vreau să vă zic că avem cereri din spațiul regiunii Mării Negre, din alte țări, ca programul să fie extins și acolo. Planurile sunt ambițioase. Sperăm să ne găsim partneri care să se implice și cu finanțare pentru a ne permite extinderea programului.

Avem nevoie de ei, dar inițial am vrut să dăm ceva, ulterior să găsim acei parteneri care binevol s-ar asocia reieșind din rezultatele pe care le avem”, a mai declarat Gladei.

Potrivit Gabrielei Romanciuc, acest program a ajutat-o să obțină mai multă încredere în ea, inclusiv în posibilitatea de a deveni antreprenor. În special, potrivit ei, acest program este unul de folos pentur cei care nu au reușit să acumuleze o experiență de muncă. Mai mult, cursurile te ajută să stabilești mai multe relații care, ulterior, ar putea deveni prietenii sau relații de afaceri.

Acest program te ajută să înțelegi ce înseamnă o afacere, ce înseamnă un program de muncă, să fii responsabil pentru acțiunile tale, să fii organizat, ce este cultura corporativă, dar și cum ai putea să te încadrezi într-un colectiv. nu în cele din urmă, acest program te ajută să apreciezi munca pe care o faci.

Atât Mircea, cât și Gabriela susțin că aceste cursuri sunt complementare cu cele făcute la universitate. „Aici am avut cursuri de Inteligență Emoțională, de Etica în Afaceri”, lucruri pe care nu le-am învățat la facultate.

Autor al Programului ITMC este Compania “Business Development Capital” SRL, creată în august 2015 de către o echipă de tineri care au participat la Programul de Dezvoltare a Sectorului Privat în Suedia. BDC își propune să dezvolte întreprinderile din țară prin promovarea modelului de management etic și a conceptului de responsabilitate social-corporativă.

Sursa: banii.md