Să trăim ca-n Europa!

Un nou blocaj la negocierile pentru formarea alianţei de guvernare

Un nou blocaj la negocierile pentru formarea alianţei de guvernare

15/12/2015
|
0 Comments
|

Disputa privind dreptul de a propune candidatul pentru funcţia de prim-ministru a condus la un nou blocaj al negocierilor dintre PLDM, PDM, PL şi grupul Leancă privind formarea unei alianţe de guvernare. În cadrul negocierilor de luni seara, 14 decembrie, PLDM a înaintat condiţia să deţină dreptul la desemnarea candidatului pentru funcţia de premier, fapt care a provocat o reacţie dură din partea PDM şi PL, transmite IPN.

„Suntem şocaţi de condiţia impusă de PLDM. Dacă până acum se discuta doar despre un candidat neafiliat, apolitic, azi ei nu mai acceptă formula care a fost aplicată șase ani de zile, de la mare la mai mic, după numărul de mandate, şi că îşi rezervă dreptul exclusiv de a propune candidatura, care să fie ori neafiliată, ori politică. Dreptul de a înainta candidatul trebuie să revină PDM”, a declarat Marian Lupu, preşedintele PDM, după negocieri.

Şi Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, s-a arătat uimit de condiţia înaintată de către PLDM. „Până nu demult spuneau că trebuie să decidem împreună asupra candidatului pentru funcţia de premier şi că acesta trebuie să fie unul neafiliat politic. Azi de acum au venit cu altceva. Discutăm, discutăm, dar nu fără rezultate. După ce au insistat timp de o lună asupra uuin candidat neafiliat politic, acum vor altceva. Consider că este un blocaj din partea PLDM”, a spus Ghimpu.

Valeriu Streleţ, preşedintele PLDM, susţine că deja au pregătit un candidat pentru funcţia de premier. „Aşteptăm acceptul celorlalte partide. Mai aşteptăm şi răspuns la planul de acţiuni privind resetarea instituţiilor statului. Acesta trebuie să fie un obiectiv comun, care trebuie să fie pus în practică”, a declarat Streleț.

Negocierile vor continua marţi, 15 decembrie.

Sursa: ipn.md