Să trăim ca-n Europa!

Un disident rus primește azil în Marea Britanie

Un disident rus primește azil în Marea Britanie

04/04/2015
|
Comments off
|

Regatul Unit a decis să acorde azil politic unui activist al opoziției ruse, apropiat al disidentului Alexei Navalny. Vladimir Ashurkov este directorul Fondului pentru Combaterea Corupției, finanțat de Navalny, și e acuzat, în Rusia, de delapidare de fonduri.

Ashurkov, în vârstă de 43 de ani, a fugit împreună cu partenera sa de viață, Alexandrina Markvo, în primăvara anului trecut, relatează Financial Times, după ce a fost chemat la audieri de Comitetul Rus de Investigații. La scurt timp după ce Alexei Navalny fusese plasat în arest la domiciliu, apartamentul lui Ashurkov a fost percheziționat de poliție. Citarea la audieri a fost momentul în care cei doi au decis să fugă din țară. Comitetul de Investigații a eliberat și un mandat de arestare pe numele lui Ashurkov în iulie 2014, relatează The Guardian.

Ashurkov este acuzat de delapidare de fonduri împreună cu alți doi activiști ai aceleiași organizații. Dintre ceilalți doi, unul e în arest la domiciliu, celălalt are interdicție de a părăsi Moscova, informează Financial Times. Ashurkov și Markvo locuiesc la Londra împreună cu cei doi copii ai lor. Markvo a cerut și ea azil politic și așteaptă o decizie oficială. Și ea este acuzată tot de delapidare de fonduri, dar într-un caz separat, afirmă BBC.

Ashurkov este un membru activ al Partidului Progresului, înființat de Navalny. Formațiunea a primit însă interdicție de a participa la alegeri în Rusia. Printre alți disidenți ruși care au primit azil politic în Marea Britanie se numără Alexander Litvinenko și Boris Berezovski.

Litvinenko, fost agent secret rus, a murit la Londra, în noiembrie 2006, în urma unei otrăviri cu substanța radioactivă Poloniu 210. Pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin că ar fi ordonat asasinarea sa. Fostul agent ajunsese să aibă divergențe cu Moscova, emigrase în Marea Britanie și lucrase și pentru serviciul de informații MI6, amintește Spiegel.

Oligarhul rus multimilionar Boris Berezovski a fost găsit mort în locuința sa din Ascot, în apropiere de Londra, în martie 2013. Era considerat unul din cei mai mari dușmani ai lui Vladimir Putin și finanța masiv opozitia din Rusia. Autopsia a dovedit că Berezovski a murit prin strangulare. În martie 2014, un judecător britanic a decis că nu se poate afirma cu exactitate dacă oligarhul a fost asasinat sau daca s-a sinucis, afirmă FAZ.

Sursa: http://www.euractiv.ro/global-est/Disident-rus-primeste-azil-in-Marea-Britanie-346