Să trăim ca-n Europa!

UE va relua finanțarea Republicii Moldova numai dacă aceasta avansează pe calea reformelor

UE va relua finanțarea Republicii Moldova numai dacă aceasta avansează pe calea reformelor

27/09/2016
|
0 Comments
|

UE anuntă că va fi gata să reia finanțarea Republicii Moldova doar atunci când autoritățile de la Chișinău vor avansa pe calea reformelor și vor semna un Acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, a afirmat Johannes Hahn, potrivit Agerpres.

“UE așteaptă acum de la Republica Moldova fapte concrete: lupta împotriva corupției, reforme în audiovizual, investigarea furtului miliardului, colaborare cu societatea civilă”, a declarat, luni, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, aflat într-o vizită de o zi de documentare la Chișinău.

“UE rămâne determinată să susțină Republica Moldova, dar așteaptă rezultate concrete”, a continuat oficialul european.

Hahn a insistat ca autoritățile moldovene “să se concentreze acum pe implementarea reformelor”.

“Vom relua susținerea financiară după semnarea Acordului cu FMI. Sperăm ca FMI să ia o decizie favorabilă în privința Republicii Moldova în octombrie”, a adăugat comisarul.

Johannes Hahn și-a exprimat speranța că alegerile prezidențiale programate la 30 octombrie vor avea loc într-o manieră deschisă, democratică, cu respectarea legislației naționale și internaționale în domeniu, subliniind necesitatea respectării angajamentelor asumate față de OSCE și Consiliul Europei privind dreptul de a alege și de a fi ales, scrie Agerpres.

Republica Moldova va depune eforturi susținute în vederea avansării pe calea aplicării angajamentelor asumate față de partenerii europeni, asocierea la spațiul comunitar fiind una din prioritățile actualei guvernări, a spus la rândul său premierul moldovean Pavel Filip, potrivit Radio Chișinău.

Sursa: euroactiv.ro