Să trăim ca-n Europa!

UE va oferi granturi în valoare de 200 mii de euro pentru dezvoltarea satelor din raioanele Cahul și Ungheni

UE va oferi granturi în valoare de 200 mii de euro pentru dezvoltarea satelor din raioanele Cahul și Ungheni

16/10/2020
|
0 Comments
|

Granturi de 200 mii de euro pentru dezvoltarea satelor din R. Moldova. E vorba de un ajutor financiar din partea UE, iar banii vor fi distribuiți unor patru grupuri de acțiune locală din regiunile Cahul și Ungheni care urmează să investească în mai multe proiecte de infrastructură.

Fiecare grup va primi asistenţă financiară nerambursabilă în mărime de 50 de mii de euro, venind și cu o contribuție proprie de cel puţin 20% din valoarea grantului. Ajutorul financiar urmează să fie investit în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de noi locuri de muncă în satele din raioanele Cahul şi Ungheni.

Grupurile au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat şi ghidat strategic de UE, implementat de PNUD şi UNICEF.

„Sunt mândru să văd un nou rezultat al Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. UE investește aproape 23 milioane EURO în așa-numitele „regiuni-cheie” Ungheni şi Cahul. Acesta este un program inovativ ce îşi propune să stimuleze dezvoltarea economică incluzivă, verde, inteligentă şi durabilă”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Câştigătorii concursului de granturi, ediţia 2020, sunt Grupurile de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”, „Movila Măgura”, „Cişmeaua Sudului” şi „Valea Halmagei”. Ele au în componenţa lor 49 de localităţi rurale cu un număr total de populaţie de peste 85 mii de oameni.

„Grupul de acţiune locală Lunca Prutului de Jos are doi ani de activitate. În această perioadă am reuşit să investim peste 60 mii de euro în comunităţile noastre, în mare parte datorită finanţărilor Uniunii Europene. Acum ne propunem să susținem cel puţin 10 iniţiative locale, dintre care jumătate din sectorul privat. Proiectele propuse vor viza revitalizarea obiectivelor turistice, modernizarea și diversificarea ocupațiilor agricole și agroalimentare, ameliorarea calității serviciilor din domeniul cultural, social și educațional, priorităţi conţinute în Strategia de Dezvoltare a GAL Lunca Prutului de Jos”, a declarat directoarea Grupului de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”, Silvia Ştirbeţ.

În prezent, în R. Moldova sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acţiune Locală care acoperă 35 % din zonele rurale. Următorul apel destinat Grupurilor de Acţiune Locală din regiunile-cheie va fi lansat în 2021.

Sursa: agora.md