Să trăim ca-n Europa!

UE şi NATO au semnat o declaraţie pentru aprofundarea parteneriatului dintre cele două organizații

UE şi NATO au semnat o declaraţie pentru aprofundarea parteneriatului dintre cele două organizații

08/07/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au semnat o declaraţie privind aprofundarea parteneriatului dintre cele două organizații.

Declarația semnată, vineri, la summitul Alianţei de la Varşovia, vizează, în special, domeniul războiului hibrid.

Donald Tusk a explicat că UE şi NATO au ca obiectiv să fie pregătite să îşi coordoneze acţiunile atunci când unul dintre membri este vizat de o amenintare hibridă.

Într-o perioadă în care ameninţările sunt tot mai complexe, iar cetăţenii europeni cer asigurarea unei mai mari securităţi, UE şi NATO înfruntă aceleaşi ameninţări, fie că vin dinspre est sau dinspre sud, este de părere preşedintele Consiliului European.

“Suntem legaţi de mult mai mult decât de ameninţări comune”, a spus Tusk, precizând că tratatele UE şi NATO au la bază valori comune.

“Declaraţia semnată astăzi trimite un mesaj clar: o UE mai puternică înseamnă un NATO puternic şi un NATO puternic înseamnă o UE puternică”, a adăugat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Trebuie sa dăm dovada de unitate şi de un simţ reînoit al datoriei. Aceasta este esenţa declaraţiei de astăzi”, a încheiat acesta.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a apreciat că cel mai important atu al UE şi al NATO este “unitatea valorilor şi obiectivului”.

“Împreună suntem o echipă formidabilă pentru proiectarea stabilităţii”, a declarat el, în conferința comună de la Varșovia..

Liderul NATO a trecut în revistă domenii în care NATO şi UE au cooperat deja cu succes. Printre ele se află misiunea din Marea Egee, menită să reducă fluxul de migranţi. Stoltenberg a precizat că atât NATO, cât și UE, îşi vor extinde cooperarea în Marea Mediterana, vor organiza exerciţii comune şi vor depune eforturi pentru a ajuta partenerii să îşi consolideze securitatea.

Sursa: euroactiv.ro