Să trăim ca-n Europa!

UE și Marea Britanie au stabilit calendarul negocierilor pentru Brexit. Românii din Regatul Unit vor afla în curând ce îi așteaptă

UE și Marea Britanie au stabilit calendarul negocierilor pentru Brexit. Românii din Regatul Unit vor afla în curând ce îi așteaptă

20/06/2017
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord luni asupra priorităților și calendarului negocierilor legate de Brexit, la finalul primei întâlniri între negociatorii celor două părți, la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Chestiunea prioritară a „drepturilor cetățenilor” — locuitorii din UE Mar din Marea Britanie și britanicii rezidenți pe teritoriul Uniunii Europene — va fi abordată de premierul britanic, Theresa May, la summitul european prevăzut la sfârșitul săptămânii, la Bruxelles.

Theresa May va discuta „detalii despre acest subiect” cu cei 27 de omologi, a precizat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

„Ulterior, va fi dat publicității un document detaliat care va expune liniile directoare ale ofertei noastre, ceea ce cred că va fi o bază bună pentru a obține un acord”, a adăugat el în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu negociatorul-șef al UE, Michel Barnier.

Negocierile se vor desfășura în sesiuni organizate lunar, între 17 iulie și 9 octombrie, potrivit primelor date stabilite.

Au fost desemnate grupuri de lucru, alcătuite din experți ai celor două părți, pentru a trata dosarele cele mai presante: drepturile cetățenilor, acordul financiar și alte „chestiuni apărute din separare”, a enumerat Michel Barnier.

Chestiunea delicată a frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord a fost plasată direct sub autoritatea a doi colaboratori apropiați ai negociatorilor-șefi.

Prioritățile vor fi abordate cu prilejul fiecărei runde de negocieri, iar limbile în care vor fi purtate discuțiile sunt franceza și engleza.

Sursa: ziarulromanesc.net