Să trăim ca-n Europa!

UE se teme de o nouă rută a refugiaţilor

UE se teme de o nouă rută a refugiaţilor

26/05/2016
|
0 Comments
|

Ruta balcanică este închisă, iar contrabandiştii libieni sunt vânaţi în apropierea coastelor Libiei de navele europene. Autorităţile de la Bruxelles se tem acum că refugiații vor găsi o nouă rută și vor să prevină acest lucru. Se opune însă Grecia.

Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că refugiaţii şi-ar putea îndrepta atenţia spre Egipt, care s-ar putea transforma într-un stat de tranzit spre Europa. “Există indicii concrete că fluxurile migratoare dinspre Egipt vor creşte”, susţine un diplomat european, citat de Welt Online.
Ca urmare a evoluţiilor recente, potrivit informaţiilor Welt Online, mai multe state membre, inclusiv Italia şi Franţa, au cerut o extindere a misiunii UE din Marea Mediterană “Sophia”, către Egipt şi Creta. Planul de extindere al zonei de operare a fost retras săptămâna trecută, după o reuniune a Comitetului politic și de securitate, astfel că miniştrii de externe ai UE nu au mai avut ce să discute la reuniunea de săptămâna aceasta.

Grecia nu vrea tabere pentru refugiaţi în Creta

Planul s-a lovit de opoziţia Greciei, Guvernul de la Atena nedorind ca insula Creta să aibă soarta insulelor elene din apropierea Turciei, fapt ce ar afecta starea de spirit a populaţiei şi turismul. Grecii s-au opus de teama că extinderea misiunii înspre Egipt i-ar împinge pe refugiaţi spre Creta. Nici Guvernul de la Cairo nu a fost prea încântat de idee, în discuţiile preliminare referitoare la acţiunile împotriva traficanţilor de persoane din porturile egiptene exprimându-şi temerea că o misiune a UE i-ar atinge suveranitatea. Potrivit unor diplomaţi UE de rang înalt, extinderea operaţiunii din Marea Mediterană nu a fost complet scoasă din discuţie.

Europarlamentarul german Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, a avertizat că “Egipt este o ţară de tranzit interesantă pentru refugiaţii din Sudan, Eritreea şi Somalia”.Brok este de părere că o extindere a misiunii UE către Egipt poate ajuta în lupta împotriva contrabandiștilor. El a subliniat faptul că aceştia încearcă deja să se organizeze în porturile mici din vestul ţării. Şi mai îngrijorător este faptul că multe dintre aceste rețele de contrabandă sunt controlate acum ISIS.

Misiunea Sophia a început în urmă cu un an, mandatul său fiind până la sfârşitul lui iulie. Recent, mandatul a fost prelungit cu un an.Până în prezent, în cadrul misiunii au fost arestaţi 70 de traficanți, peste 100 de bărci au fost distruse și 13.000 de persoane salvate.

Sursa: euroactiv.ro